Enemmistölle ei käy

Oikeusministeriö asetti viime kuussa työryhmän pohtimaan, voitaisiinko äänestysikä kunnallisvaaleissa laskea 16 vuoteen. Tällä hetkellä ikäraja niin kunnallisissa kuin valtiollisissakin vaaleissa on 18 vuotta, joka on samalla ikä, jossa suomalaiset tulevat täysi-ikäisiksi.

Savon Sanomien ja viiden muun maakuntalehden Taloustutkimus Oy:llä teettämä mielipidetutkimus (Savon Sanomat 13.2.) kertoo, että yli kolme neljäsosaa suomalaisista vastustaa äänestysiän laskemista kahdella vuodella kaikissa vaaleissa. Yllättävää on, että myös 15-24 -vuotiaista peräti 70 prosenttia pitäisi ikärajan ennallaan.

Melkein yhtä yllättävää on, että Vasemmistoliiton kannattajista 90 prosenttia on samaa mieltä. Vasemmistoliitto ei ainakaan tässä asiassa kulje edistyksen eturintamassa.

Ehkä tutkimustulos olisi antanut ainakin jossain määrin toisenlaisia tuloksia, jos olisi kysytty, pitäisikö äänioikeusikärajaa laskea kunnallisissa vaaleissa. Kuntavaaleissa ratkotaan ihmisten lähiympäristöä koskevia asioita, joihin jo 16-vuotiailla saattaa olla selkeitä kantoja.

Todennäköisesti ikärajan alentaminen laskisi koko äänestysprosenttia vielä nykyisestäkin. Lukuisista tutkimuksista nimittäin tiedetään, että poliittinen aktiivisuus nuorimmissa ikäryhmissä on vähäisintä. Äänestysprosentin laskeminen tästä syystä ei kuitenkaan olisi kovin huolestuttavaa.

Oikeusministeriön teettämän selvityksen jälkeen on tarpeen käydä asiasta myös kansalaiskeskustelua. Ikärajan laskemista voitaisiin ensin kokeilla ja vasta sen jälkeen tehdä lopullisia ratkaisuja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.