Enemmistölle ei käy

Oikeusministeriö asetti viime kuussa työryhmän pohtimaan, voitaisiinko äänestysikä kunnallisvaaleissa laskea 16 vuoteen. Tällä hetkellä ikäraja niin kunnallisissa kuin valtiollisissakin vaaleissa on 18 vuotta, joka on samalla ikä, jossa suomalaiset tulevat täysi-ikäisiksi.

Savon Sanomien ja viiden muun maakuntalehden Taloustutkimus Oy:llä teettämä mielipidetutkimus (Savon Sanomat 13.2.) kertoo, että yli kolme neljäsosaa suomalaisista vastustaa äänestysiän laskemista kahdella vuodella kaikissa vaaleissa. Yllättävää on, että myös 15-24 -vuotiaista peräti 70 prosenttia pitäisi ikärajan ennallaan.

Melkein yhtä yllättävää on, että Vasemmistoliiton kannattajista 90 prosenttia on samaa mieltä. Vasemmistoliitto ei ainakaan tässä asiassa kulje edistyksen eturintamassa.

Ehkä tutkimustulos olisi antanut ainakin jossain määrin toisenlaisia tuloksia, jos olisi kysytty, pitäisikö äänioikeusikärajaa laskea kunnallisissa vaaleissa. Kuntavaaleissa ratkotaan ihmisten lähiympäristöä koskevia asioita, joihin jo 16-vuotiailla saattaa olla selkeitä kantoja.

Todennäköisesti ikärajan alentaminen laskisi koko äänestysprosenttia vielä nykyisestäkin. Lukuisista tutkimuksista nimittäin tiedetään, että poliittinen aktiivisuus nuorimmissa ikäryhmissä on vähäisintä. Äänestysprosentin laskeminen tästä syystä ei kuitenkaan olisi kovin huolestuttavaa.

Oikeusministeriön teettämän selvityksen jälkeen on tarpeen käydä asiasta myös kansalaiskeskustelua. Ikärajan laskemista voitaisiin ensin kokeilla ja vasta sen jälkeen tehdä lopullisia ratkaisuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.