Energia kelpaa myös poliittiseksi aseeksi

Kun Venäjä kolme vuotta sitten edellisen kerran lopetti kaasuntoimitukset Ukrainaan, näkyivät vaikutukset niinkin kaukana kuin Italiassa ja Ranskassa. EU:n alueella käytettävästä kaasusta noin neljännes tulee Venäjältä ja siitä jopa 80 prosenttia kulkee juuri Ukrainan kautta.

Torstaina venäläinen kaasujätti Gazprom jälleen keskeytti kaasun toimittamisen Ukrainaan. Tällä kertaa niin Gazprom kuin Ukrainan kautta kaasua saavat länsimaat - ensimmäisenä Saksa - kiirehtivät tyynnyttelemään pelkoja, että ongelmia tulisi myös Ukrainan ulkopuolella. Gazprom on tiukkana Ukrainalle, mutta ei halua uudelleen pilata lännessä mainettaan epävarmana kauppakumppanina.

Pääministeri Vladimir Putin varoitti keskiviikkona Ukrainaa suorasukaisesti: Venäjän kaasunviennin vaikeuttaminen aiheuttaisi vakavia vaikeuksia Ukrainalle itselleen.

Venäjällä monopoliasemassa olevan Gazpromin ja Ukrainan kiistat kaasun hinnasta ovat toistuneet lähes vuosittain. Ukraina on saanut ostaa kaasua Venäjältä reilusti alle markkinahintojen, mutta kaasun hintaa on hilattu ylös päin sitä mukaan kuin Ukraina on lähestynyt länttä. Vuodesta 2005 Ukrainan maksama hinta on viisinkertaistunut, mutta on silti edelleen reilusti alle EU-maiden maksaman hinnan.

Siitä huolimatta Ukrainan maksut Gazpromille ovat laahanneet pahasti jäljessä aikataulusta. Tiistaina Ukraina tosin maksoi lähes kokonaan yli 1,5 miljardin dollarin suuruisiksi kasvaneet rästinsä. Yksimielisyyttä kaasun uudesta hinnasta ei kuitenkaan löytynyt.

Tällä kertaa kiistassa on vuotta 2006 selvemmin kyse puhtaasti taloudellisista seikoista. Vahvasti velkainen Gazprom on vaikeuksissa, kun energian hinta maailmalla on finanssikriisin seurauksena syöksykierteessä. Jos Gazpromin Ukrainalle esittämät hinnankorotukset lopulta menisivät läpi, se tietäisi yhtiölle miljardien dollarien tulonlisäystä viime vuoteen verrattuna.

Rahan tarpeessa on myös Venäjän valtio. Öljyn hinnan lasku on syömässä valtion verotuloja. Tällä hetkellä jopa noin 60 prosenttia Venäjän valtion budjetista katetaan öljystä ja kaasusta saatavilla veroilla.

Energia kelpaa Venäjällä kuitenkin aina myös poliittiseksi aseeksi. Niin nytkin. Ukrainassa järjestetään vuoden kuluttua presidentinvaalit, joiden tulos ei ole Venäjän kannalta samantekevä. Presidentti Viktor Justsenkon hallinto on Venäjän mielestä viemässä Ukrainaa lännen syliin ja tämä tie halutaan katkaista.

Toinen ja erittäin konkreettinen kiista koskee Krimiä, jossa Venäjä haluaa hinnalla millä hyvänsä säilyttää laivastotukikohtansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.