Energiamunat hajosivat käsiin

Maailmantalous on umpisolmussa. Pahin tilanne taitaa olla konkurssikypsässä Islannissa, jossa hirttosilmukkaa on jo mallattu useamman kuin yhden ihmisen kaulaan.

Helppoa ei ole talouskriisin synnyttäjällä Yhdysvalloillakaan. Maan keskuspankin Fedin korttipakassa ei taida löytyä enää edes jokeria, kun se pudotti ohjauskorkonsa nollaan tiistaina. EKP:lle jäi käteen paremmat kortit ja sitä myöten enemmän pelinvaraa.

Fedin ratkaisu kielii taktiikanmuutoksesta. Kun pankit eivät lainaa rahaa, vaan keräävät sitä, keskuspankki ryhtyy lainanantajaksi. Se näkee deflaatiovaaran pienenä. Fed uskoo, ettei rytminmuutos edistä inflaatiota.

YHDYSVALLOISSA kyse on siis siitä, että Fed ostaa valtavia määriä velkapapereita ja asuntovakuudellisia arvopapereita ja antaa lainaa ohi yksityispankkien suoraan kotitalouksille ja pk-yrityksille (HS 18.12.).

Suomikin on kiinnostunut supervallan täsmäaseesta. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) patisti OP-Pohjola-ryhmän entisen pääjohtajan Matti Tanskasen tutkimaan, millä lääkkeillä ja operaatioilla yritysrahoituksen tukokset voisi avata. Pankkien pumppuhäiriöiden hoitamiseen ei tarvita kardiologeja. Rahajohtajien hoitokollegio voisi putsata rahasuonet. Varjoainekuvausten tulokset ovat nimittäin tulleet.

Tanskasella on jo takataskussaan jenkkiresepti. Ei olisi ihme jos mies esittäisi, että Suomen valtio ostaisi yritysten velkapapereita. Tanskanen voisi silti pistää ennen tätä toimenpidettä pankkien pääjohtajat riviin ja tivata, miksi yritysrahoitusta ei tipu.

Uskalluksen tai luottamukset puute on huono vastaus. Eikös ole pankkienkin etu, että suomalaisella yrityselämällä menee hyvin?

SUOMESSA on nyt käännettävä joka kivi, jotta terveet yritykset pysyisivät hengissä. Pirullista on, että monet menestyvät ja loistokkaat vientifirmat ovat pistäneet ovilleen munalukot siksi, ettei ulkomailta tule tilauksia. Lännestä on edelleen luvassa vain matalapainetta. Varsinainen myrskyn silmä on kuitenkin kehkeytymässä Venäjällä.

Presidentti Dmitri Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin ovat suorastaan öykkäröineet öljytuloillaan ja nostaneet niillä entisen supervallan rapistuneet kulissit vanhaan loistoon. Finanssikriisi, taantuma ja mahdollinen lama eivät varmasti kuuluneet kaksikon laskelmiin.

VIISAS neuvo on, ettei kaikkia munia saa koota samaan koriin. Oiva vinkki vaikkapa osakesijoittamisessa. Venäjä spurttasi tähtiin ennen kaikkea öljyllään ja osin kaasullaan. Kun öljytynnyrin hinta hipoi 150 Amerikan taalaa, itärajan tuolla puolen hihiteltiin. Tynnyrin hinta on ollut viime päivinä pulska neljäkymppiä.

Nyt venäläisiä ei naurata, vaikka Opec onkin leikannut tuotantonsa määrää. Naapurin energiamunat ovat lauenneet käsiin.

Joku jossakin voi tuntea vahingoniloa venäläisten vaikeuksista. Suomalaisilla sellaiseen ei ole syytä, sillä Venäjä on tärkeä kauppakumppanimme. Jos naapurin talous ryystää, vaikutukset tuntuvat myös meillä.

VALTIOVARAINMINISTERI Jyrki Kataiselle (kok.) pitäisi luovuttaa uskonvahvistaja-mitali. Sen verran kiitettävästi hän saarnaa tulevista hyvistä ajoista.

Keskiviikkoiltana mies sanoi puolileikillään TV1:n ajankohtaisohjelmassa, että kolmen vuoden unien jälkeen maailma näyttää paljon paremmalta kuin nyt. Lausunto sisälsi lupauksen. Samalla se piti sisällään synkän ennusteen ensi vuodesta, ehkä pidemmältäkin ajalta.

Kataisen mielestä asetelmat ovat surkeammat kuin 1990-luvun alkupuolella. Suomea ei uhannut silloin globaali taloustaantuma ja lama. Nyt olemme maailmanlaajuisessa finanssihetteikössä.

Ankeudesta kertoo valtiovarainministeriön eilen julkistaman suhdannekatsauksen ydinsanoma: Ensi vuoden kasvuluku jää kokonaisuudessaan miinusmerkkiseksi. Tähän kai sopii kataishenkinen huokaisu: - Eikun kun eteenpäin, sanoi mummo hangessa!

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.