Energiaratkaisuja ei pitäisi politisoida

Tämän talven kylmät säät ovat paljastaneet, miten riippuvainen Suomen energiahuolto on naapurimaiden avusta. Kun pakkanen paukkuu yli -20 Celsius-asteen lukemissa, kotimainen sähkö ei riitä, vaan sitä joudutaan ostamaan kovaan markkinahintaan niin yhteispohjoismaisesta sähköpörssistä kuin Venäjältäkin.

Suomi tarvitsee lisää energiaa ja erityisesti sähköenergiaa. Tämä on totista totta, mikäli suomalaisten elintaso haluaan säilyttää nykyisellä korkealla tasolla ja mikäli esimerkiksi bensiini- tai dieselkäytöiset autot aiotaan korvata sähkökäyttöisillä autoilla. Kotimaisen bioenergian käytön lisääminen ratkaisee osan ongelmista, mutta vain osan. Yhä todennäköisemmältä näyttää, ettei asetettuihin tavoitteisiin päästä ilman ydinvoiman lisärakentamista.

Energiateollisuuden tilaama mielipidetiedustelu kertoo, että kansakunnan enemmistö alkaa ymmärtää ydinvoiman välttämättömyyden. Ydinvoimaan jyrkän kielteisesti suhtautuvien määrä on ollut kaiken aikaa laskussa. Uusimman kyselyn mukaan heitä on enää seitsemäntoista prosenttia eli puolet siitä, mitä heitä oli vielä 1990-luvun puolivälissä.

Ydinvoimaan myönteisesti suhtautuvia on nyt 48 prosenttia eli liki puolet kansasta. Miehet ovat myötämielisempiä kuin naiset. Tutkimuksen mukaan myös koulutuksella on vaikutusta: korkeakouluista valmistuneista yli puolet puoltaa ydinvoimaa.

Ydinvoimapelkojen vähenemisestä kertoo myös Savon Sanomien ja muutaman muun maakuntalehden kysely, jossa tiedusteltiin ihmisten suhtautumista Sotkamon Talvivaaran kaivokselta saatavaan uraaniin. Vaikka itse uraanikaivoksia vastustetaan, niin Talvivaaran hyödyntämistä pitää erittäin tai melko hyvänä asiana 66 prosenttia vastanneista eli kaksi kolmesta suomalaisesta. Vain kaksitoista prosenttia piti hyödyntämistä joko huonona tai erittäin huonona asiana.

Energiaratkaisut pitäisi pystyä tekemään asiapohjalta, ilman poliittisia intohimoja ja taktikointia, koska kysymys on koko kansakunnan kannalta elintärkeästä asiasta. Jos meillä ei ole riittävästi energiaa, meiltä puuttuu sen myötä paljon muuta.

Menneinä aikoina on nähty, miten päiväkohtainen poliittinen taktikointi on ohjannut turhan paljon hallituksen ja eduskunnan päätöksiä. Jos sosiaalidemokraatit ovat hallituksessa ajaneet ydinvoiman lisärakentamista, keskusta on oppositiossa vastustanut ja päinvastoin. Tämä on ollut vastuutonta politiikkaa, jonka seurauksena maa ei ole omavarainen sähköntuotannossaan.

Politikoinnin vaara on olemassa myös lähikuukausina, kun Vanhasen hallitus jättää oman esityksensä ydinvoiman lisärakentamisesta eduskunnalle.

Erimielisyyttä on yksistään jo hallituksen sisällä myönnettävien lupien määrästä, eikä oppositio suinkaan helpota ratkaisun tekoa. Viisautta ei löydy kansastakaan, sillä Savon Sanomien gallupin mukaan kaikki neljä vaihtoehtoa - yksi, kaksi, kolme tai ei yhtään uutta atomivoimalaa - saavat liki samat prosenttilukemat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.