Energiatehokkuus ajankohtainen teema

Jokakesäiset asuntomessut ovat Suomen kesän suurimpia yleisötapahtumia. Asuntomessuilla piipahtavat mielellään nekin, joille rakentaminen ei ole ajankohtaista. Jokainenhan asuu jossakin, ja vanhatkin kodit kaipaavat remonttia ja muuta kohentamista.

Yltäkylläisten vuosien asuntomessuja ovat leimanneet erikoisuudet ja ylellisyys, eräänlainen kilpavarustelu. Valtaosa messutaloista on ollut tavallisten omakotiasujien ulottumattomissa sekä kokonsa että rakentamis- ja ylläpitokustannustensa vuoksi. Sisustuksetkin ovat olleet keskivertoperhe-elämään huonosti soveltuvia.

Luonnollisesti asuntomessuille pyritään tuomaan uutuuksia, mutta joskus ne vaikuttavat väkisin keksityiltä. Tapahtuman kaupallisen luonteen vuoksi ne ovat välttämättömiä. Kierrätyssisustuksetkin ovat onneksi päässeet mukaan messuille.

Eilen yleisölle avatuilla asuntomessuilla on tultu hiukan taaksepäin ja se on oikea suunta. Talojen keskikoko on maltillinen, puolet taloista on huoneistoalaltaan alle 150-neliöisiä. Väljät tontit ovat tehneet mahdolliseksi rakentamisen yhteen tasoon.

Pröystäily sopisi kovin huonosti tähän aikaan, vaikka messutalojen suunnittelun aikoihin taantumaa vasta aavisteltiin.

Yllättävää on se, että viranomaiset eivät ole pyrkineet saamaan alueelle yhtenäistä ilmettä ohjeilla ja määräyksillä, vaan kaikkien kukkien sallitaan kukkia ja rönsyillä vapaasti. Sekavuudelta ei ole voitu välttyä.

Energiatehokkuuden nostaminen teemaksi on erinomaista, vaikka energia-ajattelu ei ole suinkaan mitään uutta. Kuopiossa 29 vuotta sitten järjestettyjen asuntomessujen teema oli energiansäästö ja messuilla esiteltiin aurinkoenergiaa hyödyntäviä taloja.

Nyt tekniikka on aivan toista luokkaa kuin tuolloin. Valkeakoskella 20 omakotitaloa 36:sta yltää A-energialuokkaan. Viimekesäisten Vaasan asuntomessujen taloista vain kaksi ylsi Motiva Oy:n selvityksen mukaan tähän parhaaseen luokkaan.

Energiatehokkaista taloista kolme on niin sanottuja passiivitaloja: hyvin eristettyjä rakennuksia, joiden lämmitysenergian kulutus on pieni. Suuri osa messutaloista lämpenee maalämmöllä. Myös ilmalämpöpumppuja sekä aurinko- ja tuulienergiaa on hyödynnetty.

Kuopion toiset asuntomessut avautuvat vuoden kuluttua heinäkuussa. Kuopion ensimmäinen messualue, Jynkän Vaevanen, täyttää samana vuonna 30 vuotta. Vuoden 1980 messuilla kävi jopa 170 000 messuvierasta.

Kuopio on näkyvästi esillä jo Valkeakoskella kertomassa kaupungista ja tulevista asuntomessuista. Ensi vuosi on merkittävä kaupungin markkinoinnissa ja sen onnistumiseksi on ponnisteltava. Ei riitä, että messualue on upea ja valmistuu aikataulussa, vaan kaupungin on näytettävä parhaat puolensa myös messualueen ulkopuolella, majoitusyrityksissä, ravintoloissa ja matkailukohteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.