Englannin kielestä kaiken maailman toinen kotimainen

Englannin kielestä on tullut toisen maailmansodan jälkeen maailman yleiskieli, lingua franca, jota kaikenkieliset käyttävät keskinäisessä viestinnässään. Maailman puhutuin äidinkieli on kiina, mutta englanti on laajimmalle levinnyt ja ylivoimaisesti käytetyin kansainvälisessä kanssakäymisessä.

Englannin kielen valta-aseman syyt periytyvät historiallisesti aina kolonialismista ja sittemmin Yhdysvaltojen hallitsevasta roolista. Populaarikulttuurin leviäminen erityisesti internetin välityksellä on kasvattanut englannin merkitystä entisestään.

Sama kehitys näkyy Suomen ylioppilaskirjoituksissa, jotka käynnistyvät perjantaina. Lähes kaikki kokelaat kirjoittavat englannin, jonka suosio on säilynyt vakaana viimeisen kymmenen vuoden ajan. Ruotsin ja ranskan suosio on samassa ajassa laskenut tasaisesti ja saksan suorastaan romahtanut (SS 8.2.).

Samalla kun panostus kieliin on vähentynyt, on luonnontieteellisten ja matemaattisten aineiden kirjoittaminen lisääntynyt. Kehityksen kääntöpuolta voikin pitää myönteisenä. Kielten osaamisen yksipuolistuminen on kuitenkin valitettavaa. Espanjan ja venäjän opiskelu ei ole noussut väistyvien tilalle vaan pysynyt jokseenkin ennallaan.

Valinnoista on turha syyttää lukiolaisia, jotka tekevät kukin omia tulevaisuuden valintojaan. Englannin kasvusta on tullut itseään vahvistava kierre. Pienissä kunnissa jää helposti syntymättä muiden kielten opiskeluun riittävän suuria oppilasryhmiä.

Voi hyvällä syyllä todeta, että maailman puhutuin kieli on huono englanti. Tässä osaamisvertailussa suomalaiset ylioppilaat esiintyvät epäilemättä edukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Kalakukon nimisuoja ei toimi toivotusti

Osataanko yhteisöllisyyttä arvostaa ja johtaa?

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Hallituksen on tärkeintä ryhtyä nyt oikeisiin töihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.