Englanti ottaa nyt paikkansa EU:ssa

Pohjoinen ulottuvuus tuli suomalaisille tutuksi siinä vaiheessa, kun maa oli liittynyt 1990-luvun puolivälissä Euroopan unioniin ja ryhtynyt etsimään paikkaansa viidentoista jäsenmaan joukossa. Yleisesti toivottiin, että luonnonoloiltaan ja yhteiskunnalliselta järjestelmältään läheiset pohjoismaat ja Brittein saaret löytäisivät toisensa ja pitäisivät yhdessä puoliaan unionin eteläisten osien taloudellisia ja poliittisia valtapyrkimyksiä vastaan.

Pikkuhiljaa puheet pohjoisesta ulottuvuudesta hiljenivät, ja aivan viime vuosina ei näkynyt julkisuudessa juuri minkäänlaisia mainintoja asiasta. Pohjoisen ulottuvuuden sijasta Suomikin on pitänyt usein tärkeämpänä pääsyä Euroopan unionin "kovaan ytimeen" Ranskan ja erityisesti Saksan rinnalle. Aivan viimeisimpinä aikoina ei unionin johtajien aika on mennyt kokonaan päiväkohtaisten taloudellisten ongelmien ratkomiseen.

Palataanko pohjoisessa ulottuvuudessa nyt juurille vai haetaanko unionissa uutta alkua jollekin? Tämä kysymys herää, kun Englannin konservatiivinen pääministeri David Cameron kutsui yllättäen unionin pohjoiset jäsenmaat saman pöydän ääreen.

Tapaaminen näyttää askarruttavan myös ulkopuolisia. Kuin kaikuna menneestä kylmän sodan maailmasta kuuluu Moskovasta entisen neuvostojohdon äänitorven Pravdan kannanotto, että Englanti on pohjustamassa Suomelle ja muille Naton ulkopuolisille EU-maille tietä läntisen sotilasliiton jäsenyyteen.

Tuskin löytyy enää Suomestakaan enää monta, jotka ottaisivat tämänkaltaiset vihjaukset tosissaan. Jos on tämän päivän suomalaisilta kadonnut elävä yhteys itänaapuriin, niin yhtä lailla kuulostaa olevan myös Moskovassa edelleen niitä, jotka eivät ole päässeet ylös toisen maailmansodan jälkeen kaivetuissa juoksuhaudoissa.

Saksa on ollut Suomelle historiallisesti tärkeä maa sekä henkisesti että taloudellisesti. Henkinen yhteys on syntynyt ennen muuta luterilaisen uskon myötä. Taloudellisesti Saksa on yksi suomalaisten vahvimmista kauppakumppaneista.

Historiallisesti ei pidä väheksyä myöskään Englannin merkitystä. Englannin kieli ohitti pysyvästi viimeistään 1960-luvulla saksan ensimmäisenä vieraana kielenä. Englannin ja Suomen välisillä kaupallisilla suhteilla on monisatavuotiset perinteet. Purjelaivojen tervasta vientikauppa laajeni 1800-luvulla puutavaraan, paperiin ja voihin. Toisen maailmansodan vuosinakin, jolloin Suomi soti Saksan rinnalla, säilyi muodollisesta vihollisuudesta huolimatta tiivis henkinen yhteys Itämeren perukoilta Pohjanmerelle.

On Suomenkin etu, jos Englanti paneutuu nyt David Cameronin johdolla tosissaan Euroopan unionin kehittämiseen. Cameronin edeltäjien aikana Englanti on tyytynyt etupäässä nostamaan EU:sta vain muhkeita vuosikorvauksia, jotka sille luvattiin jäsenyysneuvottelujen aikana. Ranskalaisen byrokratian tilalle Englannilla on tarjottavana unionille kuulua brittiläistä "tervettä järkeä", common senseä. Sitä jos mitä unioni tarvitsee kehittyäkseen uskottavaksi ja vahvaksi yhteisöksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.