Ennen oli kaikki paremmin

Ennen oli sellaisia ilmauksia kuin knääkkä, äläst ja kas tuota kiiskiä.

Haukkumasanatkin olivat parempia: kunnanelätti, möntti tai irvileuka. Nyt osataan käyttää ainoastaan muutamaa sukupuolielämään liittyvää sanaa.

Sitten oli sekin riemu, että ennen osattiin käyttää numeroita numeroina. Nyt ei. Kun yritys irtisanoo 28 työntekijää, se ei suinkaan irtisano 28 työntekijää, vaan yhteensä tai kaikkiaan 28 työntekijää. Miksi on nykyihmistä tarpeen varoittaa, että lukusana tulossa, lukusana tulossa, pitäkää varanne?

Yhteensä ja kaikkiaan pitäisi kieltää ankaran rangaistuksen uhalla, jotka muuten nekin olivat ennen paljon parempia. Oli jalkapuuta ja häpeäpaalua, kun nyt saa päiväsakkoja. Jännitystä ja draamaa saa niistä hakea.

Entäpä elokuvat sitten. Mutta siinä onkin sellainen itsestäänselvyys, ettei tarvitse edes puhua siitä. Sen vaan sanon, että olipa varmasti mukavampaa ennen käydä elokuvissa, kun maksoivat muutaman pennin eikä tullut kuurona ulos.

Työtäkin oli ennen toisella tapaa. Saattoi lähteä vaeltamaan kylästä toiseen ja aina löytyi jotain puuhaa, ja sitä myötä ruokaa ja majapaikka. Nyt pitää olla hygieniapassit ja kylmiöt ja kuljetukset ja vakuutukset ja asianajajat valmiina ennen kuin edes aivastaa.

Ennen oli sekin paremmin, että ihmisillä sai olla mielipiteitä. Rohkeasti kajauteltiin marssilauluja, uskottiin kaikenmoisiin aatteisiin. Rock-musiikkikin oli katu-uskottavaa ja kapinallista, oikein hyvä mieli tulee sellaisen anarkismin ajattelusta, mutta nyt on rokki kaupallisuuden rampauttamaa–kuten niin moni muukin asia.

Sitä paitsi hankala on kapinamusiikkia tehdä, kun nykyään ei saa olla mielipiteitä. Maailma on siihen liian monimutkainen.

Mutta, missään nimessä ei saa olla liian hälläväliä-asenteella varustettu. Pitää olla samaan aikaan tiedostava ja ekologinen ja liberaali arvoiltaan, mutta kuitenkin muistaa, että mihinkään ei todellisuudessa pysty vaikuttamaan, ja siksi on parempi olla olematta kovin vakavasti mitään kantaa. Että periaatteessa kyllä saa kannattaa kaikkea hyvää ja kivaa, mutta ei liian ponnekkaasti siitä puhua. Pitävät naiivina muuten.

Menepä nykypäivänä sanomaan, että on täysin järjen vastaista, että joku ihminen ansaitsee 27 miljoonaa euroa vuodessa, mutta maksaa siitä vain 25 prosenttia veroja. Nauravat, ja sanovat, että ei maailma ole niin yksinkertainen.

Joku vielä lisää, että muuttavat keveän verotuksen maahan kimpsuineen ja kampsuineen samalla siunaaman sekunnilla, kun joku yrittää vähän kysellä, että mites nämä köyhät ja kipeät.

Sekin on siis menetetty, yhteisö. Veroja maksellaan vastahankaisesti ja kehuskellaan, jos onnistutaan vanhaa harmaata verokarhua vedättämään. Ennen verojen maksamista ei yhdistetty kasvottomaan byrokratiaan vaan yhteisöön. Että se yhteisö sitten huolta pitäisi kaduista ja kouluista ja vanhuksista ja kulttuurista.

Siksi ennen maksettiin verojakin iloisin mielin ja punaisin poskin, koska tiedettiin, että sillä tavalla rakennettiin yhteistä hyvinvointia. Johan se sanotaan nimessäkin: yhteiskunta.

Ennen oli kaikki niin paljon paremmin.

Parasta menneessä on kuitenkin se, että se vain on. Ei tarvitse enää muutella eikä parannella, vaan siinä se möllöttää. Sitä voi sitten valikoivasti katsella luupilla, että miten paljon paremmin tuokin asia osattiin ennen hoitaa.

Tämä päivä on siitä rasittava, että siitä pitäisi ottaa vastuuta, mikä on työlästä ja ikävää puuhaa. Kaukana on sellaisista hommista menneisyyden nostalgia ja gloria.

Se sentään on nykyään paremmin, että nuoriso tietää ja osaa niin paljon enemmän kuin entisvanhaan. Internetistä suitsait kaivavat tiedon kuin tiedon, jos eivät sitä valmiiksi jo tiedä.

Että saattaisihan sitä vielä saada päähänsä, että kyllä tulevaisuudessa kaikki on niin paljon paremmin.

Kirjoittaja on Savon Sanomien ajankohtaistoimituksen toimittaja.