Ennen oltiin viisaampia

Suomessa on jo vuosia puhuttu seksuaalirikosten rangaistuksista. Sekä käräjäoikeuksien että ylempien oikeusasteiden ratkaisuja on välillä kummeksuttu rankastikin.

Yleensä kritiikki on kohdistunut siihen, että rangaistuksia on pidetty liian lievinä ja päätöksiä linjattomina. Muutama vuosi sitten julkisuudessa moitittiin sitä, että käräjäoikeuksien antamat tuomiot lievenivät hovioikeuksissa joidenkin mielestä liian heppoisin perustein.

Kritiikki vaimeni jonkin verran, kun asiaa selvitettiin tarkemmin ja huomattiin, etteivät linjattomuudet päätöksissä olekaan niin valtavia. Tämä havainto ei kuitenkaan poista sitä, että tuomiot ovat usein olleet melko lieviä.

Kansalaisten oikeustajua koettelee toki myös monien muiden rikosten rangaistuskäytännöt.

Esimerkiksi törkeistä talousrikoksista langetetut tuomiot ovat tasoltaan sellaisia, että ne ärsyttävät kansalaisia. Kun niitä vertaa esimerkiksi ylinopeussakoista määrättyihin sakkorangaistuksiin, niin kyllähän se ihmetyttää.

Ylinopeudesta voi saada kovemman rahallisen rangaistuksen kuin raiskauksesta tai vakavasta talousrikoksesta.

Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen kiinnitti alkuviikosta huomiota siihen, että Suomessa ei ole lapsen raiskauksesta erillistä rikosnimikettä.

Jos aikuinen käyttää lasta seksuaalisesti hyväksi, niin Suomen lain mukaan kyseessä ei ole raiskaus. Utriaisen mielestä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on törkeän rikoksen piilottamista liian miedon rikosnimikkeen alle.

Professori Utriainen on oikeassa: lapsen hyväksikäyttö pitäisi tulkita useimmissa tapauksissa raiskaukseksi, sillä siitä on todellisuudessa kysymys.

Nykyiset nimikkeet ja tuomioistuinten ratkaisut sekä yleinen linja eivät tunnu toimivan. Eikä oikeusministeriön työryhmän tuore mietintökään tuo todellista muutosta.

Asian pitäisi olla selvä. Jos lapsi joutuu aikuisen hyväksikäytön uhriksi, kysymys on aina pakottamisesta, sillä aikuinen on poikkeuksetta se, joka tilanteessa käyttää ylivertaista valtaa lapseen nähden. Ja seurauksena on aina vaurioita lapselle.

Työryhmä on tosin oikeilla linjoilla sen suhteen, että hyväksikäytön vähimmäisrangaistusta tulisi korottaa ja että seksi alle 16-vuotiaan kanssa olisi katsottava lähtökohtaisesti törkeäksi seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Mutta työryhmän työ olisi hyvä viedä maaliin saakka. Se edellyttäisi, että rikosnimike pitäisi muuttaa kovemmaksi eli lapsen raiskaukseksi.

Professori Utriainen kiinnittää huomiota siihen, että vuoden 1743 lain säännöstö oli raiskauksissa nykyistä selkeämpi. Vuoden 1743 laissa todettiin, että pakottaminen sukupuoliyhteyteen on raiskaus, oli kyseessä aikuinen nainen tai lapsi. Tämä tulkinta olisi perusteltua ottaa jälleen käyttöön muuttamalla rikosnimikkeitä ja koventamalla rangaistuksia.

Laki ja rangaistukset olisi tältä osin hyvä selkiyttää, eikä vähiten siksi, että lait ja niiden rikkomisesta seuraavat rangaistukset heijastelevat yhteiskunnan arvoja sekä käsitystä oikeasta ja väärästä.

Luultavasti hyväksikäyttönimikkeen muuttaminen vaikuttaisi myös monella muulla tavalla. Yksi tällainen ulottuvuus ovat huoltajuuskiistat, joissa hyväksikäyttöväitteitä on saatettu esittää heppoisin perustein - ehkä osittain jopa siksi, ettei syytösten vakavuutta ole mielletty aivan kohdalleen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.