Ensimmäisen kerran

Kaikki asiat tapahtuvat ihmiselle ensimmäisen kerran, kun ne tapahtuvat ensimmäisen kerran.

Tästä tietysti seuraa, että kun asia tapahtuu toisen kerran, se ei ole enää ensimmäinen kerta.

Erehdys. Suomen lain mukaan rikoksenuusija voi olla ensikertalainen monta kertaa. Moni onkin.

Kaksi vuotta sitten Espanjan aurinkorannikolla kuoli 18-vuotias tyttö, jonka raa’asta surmasta sittemmin tuomittiin kaksi suomalaista miestä. Kumpikin murhasta elinkautiseen. Hovioikeudessa tuomiot muuttuivat. Toisen murhatuomio muuttui tuomioksi taposta. Toinen miehistä selvisi kuuden vuoden tuomiolla, joka tuli avunannosta tappoon.

Avunannosta tuomittu mies oli tekohetkellä alle 21-vuotias. Suomen lain mukaan tästä seuraa, että ensikertalaisena hänen tarvitsi kärsiä vain kolmasosa tuosta kuudesta vuodesta.

Tuomittu oli ennättänyt olla vankilassa jo kaksi vuotta ja 29 päivää. Tiedä vaikka korvauksia saisi yliajasta.

Tapaus nosti julkiseen keskusteluun sellaisen kummallisuuden, että myös vakavasta henkilöön kohdistuvasta rikoksesta annettava tuomio lievenee ensikertalaisuuden perusteella. Lisäksi esimerkiksi taposta tuomittu voi tulla tuomituksi myöhemmin ensikertalaisena.

Ensikertalaisuus on mahdollista sen jälkeen kun edellisestä vankeudessa istumisesta on kulunut aikaa kolme vuotta. Määräaika oli viisi vuotta vuoteen 1976 saakka.

Esimerkiksi viime vuonna vankilasta vapautui kaikkiaan 3728 vankia. Heistä 476 oli näitä vale-ensikertalaisia, jotka olivat olleet aikaisemmin vankilassa.

Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) jätti 19. marraskuuta lakialoitteen. Siinä Tolvanen ja 41 muuta kansanedustajaa esittävät, että ensikertalaisuutta koskeva kolmen vuoden määräaika muuttuisi viiteen vuoteen sellaisissa rikoksissa, joista voidaan tuomita vankeutta enintään kuusi vuotta. Kymmenen vuoden määräaika koskisi rikoksia, joista voidaan tuomita yli kuusi vuotta vankeutta.

Aloitteen merkittävin muutosehdotus koskisi tappoa ja murhaa, joista tuomittuja ei koskaan katsottaisi ensikertalaisiksi rikoksentekijöiksi.

Ehdotus on hyvä ja järkeenkäyvä. Se vähentää esimerkiksi rattijuopumukseen ja törkeään rattijuopumukseen syyllistyneiden mahdollisuuksia saada ensikertalaisuuden perusteella lieviä tuomioita.

Toivottavasti aloite etenee lakiin saakka eikä hautaudu eduskunnan uumeniin.

Lakitermeistä ensikertalaisuuden lisäksi toinen väärinymmärretty on elinkautinen. Ei se tarkoita sitä, että elinkautiseen tuomittu olisi vankilassa kuolemaansa saakka.

Suomessa elinkautiseen vankeuteen tuomittu voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen 12 vuoden vankilassaoloajan jälkeen. Alle 21-vuotiaana tuomittu voi päästä jo 10 vuoden jälkeen.

Elinkautisvankeja on Suomessa vähän. Vuoden 1992 jälkeen elinkautisia on alkanut 248. Tuomituista edelleen vankilassa on 209. Helsingin hovioikeus on päästänyt heistä 29 ehdonalaiseen. Vuonna 1995 viidestä elinkautiseen tuomitusta on yksi vankilassa.

Yleiseen oikeustajuun on helppo vedota erilaisten tuomioiden kohtuullisuutta arvioitaessa. Ongelmallista on, että tarkkarajaista yleistä oikeustajua ei ole olemassa. On vain oma käsitys siitä, mikä kenties on yleinen käsitys.

Tuomioiden pitää olla tasapainossa suhteessa toisiinsa. Jos henkilöön kohdistuvien rikosten tuomiot kovenevat, mitä tehdään valkokaulusrikollisuudelle? Myös talousrikokset aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä.

Kotisohvalta tuomioita on helppo jakaa. Silloin ei tarvitse harkita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kesälomareissulle kotimaassa tuli hintaa – toki halvemmallakin olisi päässyt

Talouden karu arki vähitellen valkenemassa

Joulu ja olut varmoja matkailuvaltteja

Tarvitsemme liittolaisia

Alas Kiven portaita

Vetovoimaisuus edellyttää ylläpitotoimia

SAK:ta ei pidä päästää isännöimään hallitusta

Viuhka-Suomi

Olen sisällöllinen väliinputoaja

Uusi energiayhtiö kokoaa hienosti savolaisvoimia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.