Entinen ystävä?

Silmiini sattui taannoin lehtiartikkeli, jossa pohdittiin, voiko ystävyyden irtisanoa. Jo pelkästään jutun otsikko herätti monenlaisia ajatuksia.

Pohdin mielessäni, että voisiko ystävyys olla samalla tavalla irtisanottavissa kuin vaikkapa puhelinoperaattori tai sanomalehden tilaus.

Asia on monimutkaisempi, kuten ihmissuhdeasiat yleensä. Joka tapauksessa artikkeli pisti ajattelemaan ystävyyden merkitystä laajemmin.

Ihmissuhteiden läheisyydellä on erilaisia asteita. Suurin osa ihmisistä on meille täysin tuntemattomia.

Pienehkö joukko on tuttuja, joita tervehditään, mutta joista emme kuitenkaan tiedä juuri mitään. Tällaisia ovat palvelualojen työntekijät, kuten vaikkapa lähikauppojen myyjät ja toimistojen virkailijat.

Sitä vähäisempi piiri henkilöitä ovat kaverit, joihin on jo jonkun verran tutustuttu ja joitten kanssa on hiukan yhteistä jaettavaa. Heitä voi olla palvelualoilla työskentelevissä tai samaa asiaa harrastavien joukossa.

Alle yhden käden sormiin jäävät sitten ne harvat ja valitut varsinaiset, todelliset ystävät. Heidän kanssaan on yleensä pitkä yhteinen historia tai ainakin paljon jaettavaa.

Hyvä ystävyyssuhde on vastavuoroista ja huono taas yksipuolista. Ystävyyttä lujittavat koetut ja jaetut vaikeudet ja iloiset asiat.

Yksi merkki hyvästä ystävyydestä on se, että vaikka kanssakäymisessä on ollut pitkä tauko, niin sen jälkeisessä tapaamisessa juttu jatkuu luontevasti, ikään kuin eroa ei olisi ollutkaan.

Hyvä ystävyys on luontevaa eikä siinä ole jännitteitä. Mutta hyvää suhdetta voivat alkaa varjostaa toisen osapuolen kasvavat ongelmat, kuten sairaus tai erityisesti riippuvuudet.

Vaikeuksiin joutunutta ystävää ei pidä hylätä, mutta omat voimavarat on syytä ottaa huomioon.

Ihmissuhteissa tuppaa tulla ongelmia, ja niin voi käydä myös ystävien kesken.

Jos ystävän tapaaminen tekee olon vaikeaksi, ahdistuneeksi tai vihaiseksi, niin kaikki ei silloin ole kohdallaan.

Jos ystävyyssuhde on toimiva, voi vaikeistakin asioista puhua ja niitä selvitellä.

Asuinpaikan vaihdos tai muutos elämäntilanteessa voi saada ystävyyden päättymään ilman erimielisyyksiä. Ystävyys vain sammuu hiljalleen kun kasvetaan erilleen.

Jos ystävyys osoittautuu tavalla tai toisella huonoksi ja yksipuoliseksi, riippuvuussuhteeksi, hyväksikäytöksi tai toista alistavaksi, on siitä syytä irtaantua.

Hyvistä ystävistä sen sijaan kannattaa pitää kunnolla kiinni ja ystävyyden eteen nähdä vaivaa.

Ystävyys on vaivan arvoista!

Kirjoittaja on Suomen ortodoksisen kirkon Joensuun piispa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.