Epäilyistä on syytä aloittaa esitutkinta

Entisen pääministerin Matti Vanhasen kujanjuoksu jatkuu ja kuja käy entistä ahtaammaksi. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka julkisti torstaina ratkaisunsa, jonka pääsisältö on vakava. Oikeuskanslerin mukaan Vanhasen osallistuminen Raha-automaattiyhdistyksen avustusten myöntämiseen Nuorisosäätiölle on arvioitava rikosoikeudellisesti. Arkikielellä sanottuna: oikeuskansleri haluaa Vanhasen toimista rikostutkinnan.

Jonkka teki asiasta ilmoituksen eduskunnan perustuslakivaliokunnalle. Perustuslakivaliokunnan on nyt harkittava, aloitetaanko Vanhasen toimista esitutkinta.

Oikeuskanslerin ratkaisun voi jakaa kahteen osaan. Vanhanen oli pääministerinä toistuvasti vuosina 2006-2009 myöntämässä Raha-automaattiyhdistyksen varoista yhteensä miljoonien eurojen avustuksia Nuorisosäätiölle, joka tuki hänen vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaansa yli 20 000 eurolla. Tämä vaaransi hallintolain esteellisyyssäännöksen tarkoittamalla tavalla luottamuksen Vanhasen puolueettomuuteen. Jonkan yksiselitteinen tulkinta on, että Vanhanen toimi lainvastaisesti.

Toinen osa on Vanhasen rikosoikeudellisen vastuun arviointi. Siihen oikeuskanslerin keinot eivät kuitenkaan riitä. Niin kuin Jonkka perustelee, arviointiin tarvitaan asianmukaisesti toimitettu esitutkinta. Koska kyse on toimista, jotka Vanhanen teki ministerinä, voi esitutkinnan aloittamisesta päättää vain eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Valiokunta on nyt paljon vartijana. Toivottavasti valiokunnan jäsenet kykenevät viileään arviointiin, jossa puoluepolitiikalle ei jää sijaa.

Olemme samaa mieltä kuin oikeuskansleri: asian perusteelliselle selvittämiselle on "aito tarve", koska kyse on epäilyistä, jotka kohdistuvat yhteiskunnallisesti merkittävään vallankäyttöön. Siksi epäilyistä pitää aloittaa esitutkinta. Tyytyminen johonkin kevyempään menettelyyn ei olisi perusteltua ja jättäisi jälkeensä paljon kysymyksiä.

Vasta esitutkinta antaa eväät arvioida, onko Vanhasta vastaan nostettava syyte. Sen arvioinnin lopputuloksesta tuskin kukaan voi tässä vaiheessa sanoa yhtään mitään. Vastausta on turha etsiä oikeuskansleri Jonkan ratkaisusta, vaikka siinä tapausta pohditaankin perusteellisesti. Jonkka itse kirjoittaa, että hän ei voi - eikä hänen kuulukaan - tässä vaiheessa ennakoida syytteen nostamisen edellytyksiä.

Mahdollisen syytteen nostamisesta päättää eduskunta. Jos syyte nostetaan, se käsitellään valtakunnanoikeudessa, joka on ollut koolla aikaisemmin vain neljä kertaa, viimeksi vuonna 1993. Silloin syytteessä oli entinen kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo, joka myös tuomittiin.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuslainen Kimmo Sasi sanoi tuoreeltaan, että valiokunta aikoo saada oman urakkansa valmiiksi jo ennen joulua. Aikataulu on kireä. Olisiko se jopa liian kireä? Kolme kuukautta on kohtalaisen lyhyt aika. Oikeuskansleriltakin kului oman ratkaisunsa tekemiseen tasan vuosi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.