Epäilyt tutkittava

Suomessa vuodenvaihteessa käyttöön otettu E10-bensiini askarruttaa autoilijoita. Epäluulojen taustalla ovat Saksassa esitetyt pelot tämän polttoainelaadun tihkumisesta moottoriöljyn sekaan.

Aalto-yliopiston autotekniikan professori Matti Juhala ei usko saksalaisväitteisiin (Kauppalehti 7.3.). Hän muistuttaa, että ne ovat toistaiseksi todistamattomia pelkoja.

Daimler ja BMW ovat ryhtyneet yhdessä tutkimaan väitteiden paikkansa pitävyyttä. Suomessa Autoliitto tekee kyselytutkimuksen, jossa selvitetään autoilijoiden kokemuksia uudesta bensiinistä. E10:n vastaanotto on ollut ristiriitaista.

Asiakkaiden huoli on aiheellista, sillä uudesta polttoaineesta tiedotettiin laajemmin vasta vuoden loppupuolella. Jo silloin julkisuudessa esitettiin epäilyjä, onko uusi polttoaine kaikin puolin laadukasta.

Asiantuntijat neuvovat E10-bensiiniä käyttäviä autoilijoita tarkistamaan moottorin öljymäärän aiempaa tiheämmin, kunnes testitulokset on julkaistu. Periaatteessa bensan tihkuminen öljyn sekaan tarkoittaa öljyn ohentumista. Tämä voisi johtaa moottorin kulumiseen.

Kuluttajalla on oikeus saada polttoaineesta puolueetonta tutkimustietoa. Ristiriitainen tieto on ikävää. Kuluttajan olisi periaatteessa luotettava valmistajan antamiin ohjeisiin ja suosituksiin. Ongelman ydin lienee siinä, kuinka E10 vaikuttaa vanhempiin autoihin.

Voi olla, että vastauksia kuluttajien kysymyksiin saadaan vasta muutaman vuoden kuluttua, jolloin uuden polttoainelaadun käytöstä on paljon kokemusta. Se on pitkä aika.

Vastuu on - tai pitäisi olla - valmistajalla. Jos tehdas suosittelee jonkun polttoaineen käyttämistä, valmistajan sanaan pitäisi voida myös luottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.