Epäilyt tutkittava

Suomessa vuodenvaihteessa käyttöön otettu E10-bensiini askarruttaa autoilijoita. Epäluulojen taustalla ovat Saksassa esitetyt pelot tämän polttoainelaadun tihkumisesta moottoriöljyn sekaan.

Aalto-yliopiston autotekniikan professori Matti Juhala ei usko saksalaisväitteisiin (Kauppalehti 7.3.). Hän muistuttaa, että ne ovat toistaiseksi todistamattomia pelkoja.

Daimler ja BMW ovat ryhtyneet yhdessä tutkimaan väitteiden paikkansa pitävyyttä. Suomessa Autoliitto tekee kyselytutkimuksen, jossa selvitetään autoilijoiden kokemuksia uudesta bensiinistä. E10:n vastaanotto on ollut ristiriitaista.

Asiakkaiden huoli on aiheellista, sillä uudesta polttoaineesta tiedotettiin laajemmin vasta vuoden loppupuolella. Jo silloin julkisuudessa esitettiin epäilyjä, onko uusi polttoaine kaikin puolin laadukasta.

Asiantuntijat neuvovat E10-bensiiniä käyttäviä autoilijoita tarkistamaan moottorin öljymäärän aiempaa tiheämmin, kunnes testitulokset on julkaistu. Periaatteessa bensan tihkuminen öljyn sekaan tarkoittaa öljyn ohentumista. Tämä voisi johtaa moottorin kulumiseen.

Kuluttajalla on oikeus saada polttoaineesta puolueetonta tutkimustietoa. Ristiriitainen tieto on ikävää. Kuluttajan olisi periaatteessa luotettava valmistajan antamiin ohjeisiin ja suosituksiin. Ongelman ydin lienee siinä, kuinka E10 vaikuttaa vanhempiin autoihin.

Voi olla, että vastauksia kuluttajien kysymyksiin saadaan vasta muutaman vuoden kuluttua, jolloin uuden polttoainelaadun käytöstä on paljon kokemusta. Se on pitkä aika.

Vastuu on - tai pitäisi olla - valmistajalla. Jos tehdas suosittelee jonkun polttoaineen käyttämistä, valmistajan sanaan pitäisi voida myös luottaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.