Epäinhimillinen rekisteri

Suomen Asiakastieto Oy:n toimitusjohtaja Mikko Parjanne kannattaa kiisteltyä positiivista luottorekisteriä (Sunnuntaisuomalainen 4.1.). Rekisteriin merkittäisiin mahdollisen luottohäiriön lisäksi tietoa asiakkaan luottojen määristä ja käyttötarkoituksista, kuten monissa Euroopan maissa tehdään.

On hyvä, että Parjanne nostaa luottotietorekisterikeskustelun jälleen pinnalle. Nykyistä järjestelmää on syytäkin puntaroida monelta eri kannalta. Sana "luottotietorekisteri" antaa väärän kuvan, sillä käytännössä kysymys on maksuhäiriörekisteristä. Rekisterin perusteella ei saa kokonaiskuvaa ihmisen maksukyvystä.

Nykyinen luottotietorekisteri on siinä mielessä julma, että jo ensimmäinen maksamaton lasku merkitsee, että asiakkaan nimi joutuu mustalle listalle. Tästä on vakavat seuraukset. Henkilö ei saa pankista lainaa. Hänelle ei myönnetä luottokorttia ja vuokrasopimuksen tekeminen voi olla mahdotonta. Seuraamuksia on vaikka kuinka paljon. Luottohäiriömerkintä saattaa seurata ihmistä pitkälle tulevaisuuteen. Jos kysymyksessä on nuori, lainahanojen tukkeutuminen voi viedä elämän sivuraiteille.

Luottorekisteri ei saisi olla mustavalkoinen on-off-järjestelmä. Se tulisi rakentaa inhimilliseksi niin, että aidosti raha-asioistaan huolehtiva ihminen saisi ensikertalaisena synninpäästön. Olisiko esimerkiksi jonkinlainen varoitusjärjestelmä oikea ratkaisu? Kokonaan toinen asia on, jos kysymyksessä on asiakas, jonka maksuhalut ja -kyvyt ovat retuperällä. Silloin uuden luoton myöntämiseen tulee suhtautua erittäin kriittisesti.

Vaikeat taloudelliset ajat ajavat monet ihmiset ja perheet ahdinkoon. Luottojen ja laskujen maksukyky voi heikentyä oleellisesti. Tässä tilanteessa on väärin, että postiluukusta kolahtelee luottolaitoksilta monen kymmenen tuhannen euron lainatarjouksia. Asiakas saa lainan käymättä pankissa, jos hän on maksukykyinen. Helpon lisävelan antaminen tuntuu varsinkin näinä aikoina suorastaan vastuuttomalta. Myös pikavippiyhtiöiden markkinoille syytämä raha on helppoa lainaa. Siinä on myös kova korko.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.