Epämääräistä on

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on johdonmukaisesti vastustanut puheen tasolla tehtyjä yrityksiä kaventaa presidentin nykyisiä toimivaltuuksia. Samalla tavalla toimi myös hänen edeltäjänsä Martti Ahtisaari, joka eläkkeelle siirryttyään on tosin tullut toisiin ajatuksiin.

Ei siis ollut yllätys, että presidentti jo hyvissä ajoin ilmoitti vastustavansa myös hallituksen valmiuslakiesitystä. Perjantaina lakiesitys presidentinesittelyssä annettiin eduskunnalle ja Halonen kirjautti epäilynsä myös virallisiin pöytäkirjoihin.

Lakiesitys siirtäisi päätöksen poikkeusolojen erityistoimivaltuuksista presidentiltä hallitukselle. Toimivaltuuksista päätettäisiin entiseen tapaa asetuksella, joka menisi vielä eduskunnan hyväksyttäväksi.

Kokonaan presidenttiä ei sivuutettaisi, vaan ennen asetuksen antamista valtioneuvosto velvoitettaisiin yhteistoiminnassa presidentin kanssa toteamaan poikkeusolojen vallitseminen.

Tätä muotoilua Halonen arvostelee epämääräiseksi ja sitähän se luonnollisesti on. Muotoilu on sama kuin perustuslaissa, jossa todetaan, että ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Mitä tehdään, jossa hallitus ja presidentti eivät olekaan yksimielisiä poikkeusoloista? Kuka sanoo lopullisen sanan?

Sen sijaan Halosen huoli siitä, että valmiuslaki kaventaisi presidentin toimivaltaa puolustusvoimien ylipäällikkönä on liioiteltu. Valmiuslaki säätelee enemmän siviiliviranomaisten kuin puolustusvoimien toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.