Epäoikeudenmukaisuus lisää aggressiivisuutta

Poliisin maanantaina julkisuuteen antamien tietojen mukaan Helsingin Pasilasta löytynyt pommiviritelmä ei liity kansainväliseen terrorismiin. Kanisteriin rakennettu räjähde löytyi perjantaina. Seuraavana yönä huoltoasemalle Pohjois-Helsingissä heitettiin polttopullo, joka aiheutti tulipalon.

Internetissä levisi myöhemmin viestejä, joissa "maailmanlaajuisen Jihadin kannattajat" ylistävät Helsingistä löydettyjä räjähteitä. Samalla nimimerkillä esiintynyt mies kehotti jo aiemmin viikolla iskuihin suomalaisia Afganistan-joukkoja vastaan. Hänellä epäillään olevan yhteyksiä myös Tukholman viimevuotiseen pommi-iskuun. Poliisi oli niukkasanainen tutkimusten sisällöstä maanantaina.

Vaikka Helsingin tapaukset eivät liittyisikään millään lailla kansainväliseen terrorismiin, teot ovat hyvin vakavia ja ne pitää tutkia perusteellisesti.

Ovatko tekojen takana kotimaiset aktivistit? Ovatko rikokset yksi oire aggressiivisuuden lisääntymisestä yhteiskunnassa? Onko kyse huomionkipeiden ja sairaiden ihmisten julkisuushakuisuudesta? Vaihtoehtoja löytyy paljon.

Kun poliisi on hiljaa, kansalaisten osaksi jää arvailu. Se ei ole oikein. Poliisin on kerrottava mahdollisimman nopeasti asioiden todellinen laita ja myös ne keinot, joilla vastaavia tekoja voidaan tehokkaasti ehkäistä. Yhteiskunnan on päättäväisesti näytettävä, ettei ongelmia ratkaista väkivallalla.

Aggressiivisuuden lisääntyminen yhteiskunnassa johtuu monista eri tekijöistä. Esimerkiksi syrjäytyminen, toimeentulon supistuminen ja epäoikeudenmukaisuus ovat pontimia aggressiiviselle käyttäytymiselle.

Poliittisten ja elinkeinoelämän päättäjien tulisi tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka kansalaisten enemmistö kokee oikeudenmukaisiksi, vaikka ne kipeitä olisivatkin. Epäoikeudenmukaisuus lisää suuttumusta sekä katkeruutta ja saattaa aiheuttaa rauhattomuutta yhteiskunnassa.

Maailman kuuluisimman terroristin Osama bin Ladenin eliminoiminen oli suuri voitto terrorismin vastaisessa sodassa. Terroristiliikettä ei kuitenkaan nujerreta tuhoamalla yksittäisiä johtajia. Päättäjien on tehtävä maailmanlaajuisesti ja kansallisesti viisaita sekä oikeudenmukaisia päätöksiä. Vain niiden voimin terrorismin alkujuuriin voidaan vaikuttaa.

Suomessa ei onneksi esiinny vakavaa terrorismia. Maailma on kuitenkin muuttunut niin, että yksikin virheellinen poliittinen päätös tai epäviisas kannanotto voi muuttaa tilanteen. Suomi tunnetaan maailmalla rauhanomaisesta politiikastaan. Sitä on vaalittava edelleen. Rauhanpolitiikka on pienen kansankunnan elinehto.

Maltilliset kannanotot eivät tarkoita hampaattomuutta. Ikäviinkin asioihin pitää reagoida. Uskallusta pitää olla, mutta viisautta ei saa unohtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.