Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käytös muuttuu, jos mahdollista, yhä holtittomammaksi koronaviruskuolemien kasautuessa ja kannatuskäyrän laskiessa. Kuluneella viikolla Trump on uhannut Minneapolisin rotumellakoihin osallisia ampumisella, hyökännyt Twitteriä vastaan ja suitsinut sosiaalisen median jättejä asetuksella.

Yhteiskunnallinen tilanne Yhdysvalloissa on monin tavoin räjähdysherkkä. Minneapolisin tapahtumat saivat alkunsa jälleen yhdestä poliisiväkivaltatapauksesta, jossa on rasistisia piirteitä. Silminnäkijävideoiden perusteella tummaihoinen George Floyd kuoli todennäköisesti tukehtumiseen, kun poliisi käytti pidätystilanteessa ylimitoitettua väkivaltaa.

Päivisin rauhallisesti sujuneita rasismin vastaisia mielenosoituksia on seurannut öisin yhä pahenevia levottomuuksia, joissa on tuhottu valtavasti omaisuutta. Kaupunkiin on julistettu hätätila ja kansalliskaartin väliintulo on tarpeen, mutta Trumpin uho on vain bensaa liekkeihin.

Trump näyttää sahaavan omaa oksaansa vihoittelemalla Twitterille, joka on ollut sosiaalisen median alustana hänen valtansa ja suosionsa tae. Presidentti kuitenkin pillastui, kun yhtiö monien vetoomusten jälkeen lisäili presidentin viesteihin faktantarkistuksesta kertovan merkin ja linkin uutisjuttuihin, jotka kyseenalaistavat viestien totuudenmukaisuuden.

Twitteriltä, Facebookilta ja Googlelta on vaadittu aika ajoin jonkinlaista sisällön kontrollia poliittisesta katsantokannasta riippumatta, ja presidentin asetus yhtiöiden vastuusuojan viemisestä johtaakin tähän suuntaan. Trumpin motiivit liittyvät kuitenkin hänen oman valtansa pönkittämiseen. Twitter lisäsi faktantarkistusmerkit viesteihin, joissa Trump väitti postitettavien äänestyslippujen johtavan huijaukseen presidentinvaaleissa. Useiden tutkimusten perusteella väite on perätön, mutta republikaanit ovat huolissaan, että etä-äänestyksen lisäämä aktiivisuus sataisi demokraattien laariin.

Koronaepidemia repii jakautunutta kansakuntaa yhä pahemmin hajalle. Kuolonuhrien määrä on ylittänyt ensimmäisenä maana maailmassa 100 000 henkeä. Osasyy uhriluvulle on liittovaltion linjattomuus.

Trumpin vastaehdokas, demokraattien Joe Biden on pitänyt korostetun matalaa profiilia. Omiakin sammakoita varova Biden on näyttäytynyt julkisuudessa kasvomaski päällä, mikä on sanaton lausunto maskitonta Trumpia vastaan.

Mielipidemittauksia johtava Biden voi edetä presidentiksi asti sanomalla julkisesti mahdollisimman vähän. Vaaleista voi tulla amerikkalaisella mittapuulla jopa tylsät. Trump-show’n jälkeen tylsyys olisi kuitenkin juuri sitä, mitä Amerikka ja koko maailma eniten kaipaavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.