Epävarmuus jatkuu vielä

Epävarmuus Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen ympärillä jatkuu, vaikka pääomistajat valoivatkin uskoa asiaan tiistaina. Fennovoiman omistajat Voimaosakeyhtiö SF ja venäläisomisteinen RAOS Voima Oy päättivät sitovasti ydinvoimalan rakentamista ja rahoittamisesta. Samalla Fennovoima kertoi, että sen hallituksen puheenjohtajaksi tulee uutta verta.

RAOS Voima Oy on venäläisen Rosatomin tytäryhtiö, josta tuli maaliskuun lopussa Fennovoiman omistaja 34 prosentin osuudella. Samoihin aikoihin Keskon tytäryhtiö Kestra Kiinteistöpalvelut luopui 4,5 prosentin osuudestaan Voimaosakeyhtiö SF:ssa, mikä merkitsi ydinvoimalahankkeen varman suomalaisomistuksen laskemista selvästi alle 50 prosentin. Ennen Kestran luopumista Voimaosakeyhtiö SF:llä oli koossa 50,2 prosentin osuus.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori piti helmikuussa 50,2 prosentin suomalaisomistusta liian vähäisenä. Vahva suomalaisomistus olisi tärkeää hankkeen uskottavuudelle ja hyväksyttävyydelle. Se on totta. Jos lisäomistusta ei löydy, on epäselvää, miten ydinvoimalan periaateluvan käy.

Hankkeen suurin epävarmuustekijä johtuu Venäjän suurvaltapullistelusta. Keskon tytäryhtiö perusteli lähtöään ”epävarmuustekijöihin liittyvillä riskeillä”. Niitä todella riittää–ja lisää tulee.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.