Epävarmuus lisääntyy brexitin pitkittyessä

Euroopan unionin pysyvien 27 jäsenmaan ja Britannian brexit-neuvottelut ovat edenneet takkuisesti sen jälkeen, kun pääministeri Theresa Mayn julistamat ennenaikaiset parlamenttivaalit päättyivät kesäkuussa konservatiivien nöyryyttävään tappioon. Huippukokouksessa Brysselissä vastakkain olivat jälleen yhtenäinen EU27-ryhmä ja heikentyneellä mandaatilla toimiva May.

Unioni linjasi odotetusti alkavansa valmistella omaa kantaansa tulevasta suhteestaan Britanniaan, vaikka varsinaisille neuvotteluille ei ole vielä edellytyksiä. EU:n ja Britannian pattitilanteessa pitäisi alkaa neuvotella ennen kuin aletaan neuvotella. Mantereen näkökulmasta kyse on ensi vaiheessa rahasta ja sen rinnalla saarivaltakunnassa asuvien yli kolmen miljoonan EU-kansalaisen oikeuksista.

Britit ovat pitäneet kohtuullisena erorahana 20:tä miljardia euroa, kun taas EU on arvioinut Britannian osuudeksi unionin loppurahoituskaudelle 50–60 miljardia. Summat ovat suuria mutta ennen muuta symbolisesti ja sisäpoliittisesti vaikeita Maylle.

Toisaalta myös 27-maille olisi edullista päästä erorahasta sopuun. Mahdollisesti syntyvä vaikutelma kiskonnasta eron yhteydessä asettaisi kyseenalaiseksi unionin perusarvoihin kuuluvan vapaaehtoisuuden. Loppulaskun erittelystä, kuten miljardeista kovapalkkaisten EU-virkamiesten eläkkeisiin, voi lukea syitä exit-kannan alkuperäiseen suosioon.

Prosessin pitkittyessä epävarmuus kasvaa sekä EU:n että Britannian puolella. Julkisessa keskustelussa kaikki mahdolliset vaihtoehdot ovat yhä esillä.

Brittimediassa spekuloidaan jopa toisella kansanäänestyksellä, joka voisi peruuttaa koko brexitin. Britannia on kuitenkin jo virallisesti ilmoittanut eroavansa unionista. Brexit on ohittanut pisteen, josta ei ole paluuta. Eron riitaisimmassa ääripäässä maa irtaantuisi aikataulun mukaan vuonna 2019 sopimuksettomassa tilassa. Kauhuskenaario ei olisi kummankaan osapuolen etu, vaikka kovimman brexitin kannattajat voisivat arvostaa asetelman selkeyttä. EU-johtajat valoivatkin perjantaina Brysselissä uskoa Maylle, että ero etenee kuin eteneekin kohti reilua sopimusta.

Parlamenttivaalien jälkeen arvioitiin, että kovaa eroa ajanut May joutuisi pehmentämään neuvottelulinjaansa äänestäjien tahdonilmaisua seuraten. Syyskuussa pääministeri myönsi Britannian tarvitsevan vuoden 2019 jälkeen siirtymäkauden, jona aikana molemminpuolinen pääsy yhteismarkkinoille jatkuisi. Tänä aikana neuvoteltaisiin lopullinen vapaakauppasopimus kumppanien välille. May ilmoitti myös yleisellä tasolla kunnioittavansa rahallisia sitoumuksia vuoteen 2020 yltävän budjettikauden loppuun.

Mayn horjuva tasapainoilu on koko brexit-sotkun tavoin sisäpoliittista tekoa. Ristiriita pehmeän ja kovan linjan välillä toistuu konservatiivien piirissä hallituksessa, jossa esimerkiksi ulkoministeri Boris Johnson tunnetaan brexitin keulakuvana ja valtiovarainministeri Philip Hammond EU-myönteisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.