Epävarmuus pahentaa koronan vaikutuksia

Hallituksen ministereiden puheenvuorot viikonloppuna ja maanantaina pohjustivat kansalaisille entistä tiukempiin liikkumisrajoituksiin siirtymistä. Kun uutiset samaan aikaan kertoivat Lappiin suunnanneista autojonoista ja ravintolaelämän jatkumisesta, hallituksen toiminta näyttäytyi jopa päättämättömyytenä. Myöskään oppositio ei ole täysin välttynyt politikoimasta koronalla vaatiessaan tiukempia toimia.

Demokraattisessa oikeusvaltiossa on haasteena, että virus liikkuu päätöksentekoa nopeammin. Hallitus ei ole levännyt laakereillaan, mutta se ei voi asettaa rajoituksia vain omasta halustaan. Kiireelliset toimet on johdettava olemassa olevasta lainsäädännöstä. Valmiuslaki antaa lisää työkaluja mutta ei salli mitä tahansa. Tästä syystä esimerkiksi ravintola-alalla päädyttiin maanantaina erikoiseen asetelmaan. Ravintolayrittäjät toivoivat yksiselitteistä linjausta paikkojen sulkemisesta, mutta säädöspohjaa päätöksen tueksi ei ollut vielä löytynyt.

Hallitus on haastavammassa paikassa kuin yksikään sen edeltäjä sotien jälkeen. Koronaviruksen vaihteleva itämisaika, joka on tehnyt siitä niin tehokkaan leviäjän, vaikeuttaa myös terveyspolitiikkaa. Erilaisten toimenpiteiden vaikutukset tiedetään vasta 1–2 viikon viiveellä. Virusta vastaan ei käydä pelkästään viivytystaistelua, sillä toimet on myös ajoitettava tarkkaan.

Saksassa talouspoliittisen neuvoston puheenjohtaja Lars Feld arvioi, että maan kansantalous kestää ihmisten eristämistä ja kaiken liiketoiminnan pysähtymistä korkeintaan kolme kuukautta (Taloussanomat 23.3.). Sama laskuri käynnistyi viimeistään viikko sitten myös Suomessa. Mitä pidempään yhteiskunta pysyy suljettuna, sitä vakavammin joudutaan ottamaan huomioon välittömien kuolemien lisäksi välilliset, muun muassa terveydenhuollon rahoituksen murenemisesta seuraavat. Valmiuslain mahdollistamat rajoituksetkaan eivät voi olla avoin piikki.

Hallitus ei voi tehdä päätöksiä myöskään mutu-tuntumalla tai esimerkiksi yksittäisiä ”kapinavanhuksia” käsittelevien kohujuttujen perusteella. Kaupungit ja kylänraitit ovat hiljenneet, valtaosa suomalaisista noudattaa suosituksia tunnollisesti.

Suuntaviivat lähipäiville ovat selkeät. Yökerhot ja baarit laitetaan vihdoin kiinni. Ravintoloille tulee sallia ainakin ruuan ulosmyynti. Liikkumiseen maakuntien välillä, etenkin Uudeltamaalta muualle Suomeen, on harkittava rajoituksia.

Epävarmuuden keskellä on oikein, ettei hallitus suhtaudu esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoon läpihuutojuttuna. Jokaisen uuden kiellon kohdalla on paitsi varmistuttava oikeudellisesta perustasta, myös punnittava huolellisesti todellinen vaikuttavuus, hyödyt ja haitat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Koronakriisin sankareiden joukkoon pitää lisätä Yle

Vanhat turvauhat ovat katveessakin olemassa

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Oppilailta ja opettajilta vaaditaan venymistä

Savonlinnalla riittää uskoa tulevaan

Poikkeustila tai uusi normaali

Vastuu kriisin hoidosta kuuluu hallitukselle

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Alkoholiongelma uhkaa eristyksissä

Kuntatalous kohtaa kriisin valmiiksi heikkona

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.