Epävarmuus toimeentulosta haittaa tutkijoita

Uutissuomalaisen selvityksen mukaan Suomen Akatemialle ja säätiöille suunnattujen apurahahakemusten määrä on loivasti laskenut (SS 6.10.). Muutokset ovat verraten pieniä mutta enimmäkseen samansuuntaisia. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen arvioi, että osa tutkijoista on luopunut turhauttavasta hakurumbasta ja alkanut etsiä uraa muualta.

Kyse voi olla osin kausivaihtelusta, joka johtuu kilpailun luonteesta. Jos esimerkiksi kymmenen prosenttia hakemuksista johtaa rahoitukseen, joutuvat loput hankkimaan elannon toisaalta. Hakemusten määrän voi odottaa laskevan seuraavalla kierroksella. Tällöin rahoituksen saaminen on jälleen todennäköisempää, mikä kannustaa taas hakemaan.

Kilpailu on hyvästä tutkimukselle, sopivassa määrin. Hakemusten määrän lasku voi olla yhteydessä akateemiseen työttömyyteen ja keskusteluun yliopistoleikkauksista.

Hakemisen raskaus kompensoituu osittain, jos hakemus menee läpi, sillä apurahatutkijoilla on tyypillisesti yliopiston viranhaltijoita enemmän akateemista vapautta. Toisaalta heiltä puuttuu tiettyjä työsuhteen ja sosiaaliturvan etuuksia. Apuraha yksinomaisena tulonlähteenä kuuluu yleensä uran välivaiheeseen ennen toimenkuvan vakinaistumista. Apurahoja haetaan tyypillisesti väitöskirjaan ja tohtoritutkinnon jälkeiseen tutkimukseen.

Jos nuorten tutkijoiden silta yli epävarmuuden ajan horjuu eikä edessäkään näy parempaa, tutkijanura alkaa houkuttaa yhä harvempia. Jos liian moni luovuttaa, tieteen taso kärsii. Yliopistoja rahoittavan ja tiedepolitiikkaa linjaavan valtiovallan on seurattava kehitystä huolella, jotta lahjakkuuksia ei hukata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.