Erämessujen kautta ulos kevätluontoon

Ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmin jakso houkuttelee alkavana viikonloppuna ulkoilemaan ja tarkkailemaan kevään etenemistä. Pohjoissavolaiset voivat halutessaan koukata päiväretkelle Kuopio-hallin erämessujen kautta.

Joka toinen vuosi järjestettävä Erätaika on lajissaan itäisen Suomen merkittävin yleisötapahtuma, jonne odotetaan tälläkin kertaa saapuvan noin 30 000 kävijää. Yli sata näytteilleasettajaa esittelee messuilla tarjontaansa metsästäjille, kalastajille, marjastajille ja viime kädessä kaikille luonnossa liikkuville.

Erä on sanana sopivan monimerkityksellinen, jotta suurin osa suomalaisista voi löytää siitä oman kiinnostuksensa kohteita. Se tarkoittaa paljon muutakin kuin perinteisten mielikuvien mukaista riistan vaanimista.

Mökkeilykin käy eräilystä, jos käsitettä hieman venytetään. Jo pelkästään koiraharrastus vetää ihmisiä luonnon helmaan ja voi tehdä heistä eränkävijöitä ainakin pienessä mittakaavassa. Erätaiankin taustalta löytyy kaksi pohjoissavolaista koirayhdistystä, jotka omistavat messut järjestävän yhtiön.

Luonnossa liikkuminen ja luontosuhteen vaaliminen tekevät tutkitusti hyvää mielenterveydelle. Eräharrastuksen kautta oppii ymmärtämään ympäristöä tavalla, joka ei ole mahdollista pelkästään kaupungista käsin ja netin välityksellä. Omakohtainen havainnointi voi syventää ymmärrystä muun muassa ilmastonmuutoksen ja lajikadon uhista.

Metsästäjillekin saaliseläinten kantojen elinvoimaisuus on koko harrastuksen välttämätön ehto. Eränkäynnin ja luonnonsuojelun näkökulmat eivät olekaan vastakkaisia vaan pohjimmiltaan yhteneväisiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Helavalkeat – toukokuun valon juhlaa

Metsämme onkin vain puupuisto

Vihreiden nousu on vaalien suurin muutos

Katainen uusi paikkansa vakuuttavasti

Pöyristyttävä hallitusohjelma

Suomen on aika valita komissaariksi nainen

Tunneliviljelylle on tilausta myös Suomessa

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.