Erämessujen kautta ulos kevätluontoon

Ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmin jakso houkuttelee alkavana viikonloppuna ulkoilemaan ja tarkkailemaan kevään etenemistä. Pohjoissavolaiset voivat halutessaan koukata päiväretkelle Kuopio-hallin erämessujen kautta.

Joka toinen vuosi järjestettävä Erätaika on lajissaan itäisen Suomen merkittävin yleisötapahtuma, jonne odotetaan tälläkin kertaa saapuvan noin 30 000 kävijää. Yli sata näytteilleasettajaa esittelee messuilla tarjontaansa metsästäjille, kalastajille, marjastajille ja viime kädessä kaikille luonnossa liikkuville.

Erä on sanana sopivan monimerkityksellinen, jotta suurin osa suomalaisista voi löytää siitä oman kiinnostuksensa kohteita. Se tarkoittaa paljon muutakin kuin perinteisten mielikuvien mukaista riistan vaanimista.

Mökkeilykin käy eräilystä, jos käsitettä hieman venytetään. Jo pelkästään koiraharrastus vetää ihmisiä luonnon helmaan ja voi tehdä heistä eränkävijöitä ainakin pienessä mittakaavassa. Erätaiankin taustalta löytyy kaksi pohjoissavolaista koirayhdistystä, jotka omistavat messut järjestävän yhtiön.

Luonnossa liikkuminen ja luontosuhteen vaaliminen tekevät tutkitusti hyvää mielenterveydelle. Eräharrastuksen kautta oppii ymmärtämään ympäristöä tavalla, joka ei ole mahdollista pelkästään kaupungista käsin ja netin välityksellä. Omakohtainen havainnointi voi syventää ymmärrystä muun muassa ilmastonmuutoksen ja lajikadon uhista.

Metsästäjillekin saaliseläinten kantojen elinvoimaisuus on koko harrastuksen välttämätön ehto. Eränkäynnin ja luonnonsuojelun näkökulmat eivät olekaan vastakkaisia vaan pohjimmiltaan yhteneväisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.