Erdoganin Turkki on jo perillä diktatuurissa

Suomalaisturkkilaisen toimittajan Ayla Albayrakin vankeustuomio osoittaa, ettei Turkki ole enää matkalla diktatuuriin vaan on jo käytännössä perillä. Albayrakin sai poissaolevana reilun kahden vuoden tuomion Wall Street Journalissa vuonna 2015 julkaistusta reportaasista Kaakkois-Turkin kurdialueelta. Syytteen mukaan jutussa syyllistyttiin terroristipropagandan levittämiseen ja kielletyn kurdijärjestön tukemiseen.

Albayrak on harjoittanut artikkelissa normaalia journalistista tapaa, joka pyrkii objektiivisuuteen ja riippumattomuuteen. Tuomion myötä on todettava, että Turkissa on romutettu kaksi demokratian peruspilaria, sanan- ja lehdistönvapaus sekä oikeuslaitoksen riippumattomuus.

Demokratian alennustila on suoraa seurausta presidentti Recep Tayyip Erdoganin käynnistämistä puhdistuksista kesän 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. 4 000 tuomaria ja syyttäjää on saanut potkut. Valtion työntekijöitä on irtisanottu kaikkiaan yli 150 000. Kansainvälisen median vaientaminen on osa toisinajattelun totaalikieltoa.

Suomi on suhtautunut Albayrakin tuomioon rauhallisesti. Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Suomi ei aio vaatia Turkilta tuomion purkua, vaan suurlähettilästä puhutellaan ja tapauksen etenemistä oikeusasteissa seurataan. Akuuttia hätää ei ole, sillä Albayrak on tällä hetkellä turvassa New Yorkissa. Tämä on kuitenkin vain hyvää tuuria, joka ei lievennä tapauksen diplomaattista vakavuutta. Suomen ja Turkin välit eivät voi normalisoitua ennen kuin Albayrak saa oikeutta eli tuomio mitätöidään. Myöskään EU ei voi siloitella Turkin demokraattisten instituutioiden romahdusta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.