Erdoganin Turkki on jo perillä diktatuurissa

Suomalaisturkkilaisen toimittajan Ayla Albayrakin vankeustuomio osoittaa, ettei Turkki ole enää matkalla diktatuuriin vaan on jo käytännössä perillä. Albayrakin sai poissaolevana reilun kahden vuoden tuomion Wall Street Journalissa vuonna 2015 julkaistusta reportaasista Kaakkois-Turkin kurdialueelta. Syytteen mukaan jutussa syyllistyttiin terroristipropagandan levittämiseen ja kielletyn kurdijärjestön tukemiseen.

Albayrak on harjoittanut artikkelissa normaalia journalistista tapaa, joka pyrkii objektiivisuuteen ja riippumattomuuteen. Tuomion myötä on todettava, että Turkissa on romutettu kaksi demokratian peruspilaria, sanan- ja lehdistönvapaus sekä oikeuslaitoksen riippumattomuus.

Demokratian alennustila on suoraa seurausta presidentti Recep Tayyip Erdoganin käynnistämistä puhdistuksista kesän 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. 4 000 tuomaria ja syyttäjää on saanut potkut. Valtion työntekijöitä on irtisanottu kaikkiaan yli 150 000. Kansainvälisen median vaientaminen on osa toisinajattelun totaalikieltoa.

Suomi on suhtautunut Albayrakin tuomioon rauhallisesti. Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Suomi ei aio vaatia Turkilta tuomion purkua, vaan suurlähettilästä puhutellaan ja tapauksen etenemistä oikeusasteissa seurataan. Akuuttia hätää ei ole, sillä Albayrak on tällä hetkellä turvassa New Yorkissa. Tämä on kuitenkin vain hyvää tuuria, joka ei lievennä tapauksen diplomaattista vakavuutta. Suomen ja Turkin välit eivät voi normalisoitua ennen kuin Albayrak saa oikeutta eli tuomio mitätöidään. Myöskään EU ei voi siloitella Turkin demokraattisten instituutioiden romahdusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.