Eriarvoisuus uhkaa räjähtää

25-vuotiaan Freddie Grayn kuolema selkärangan tai kurkunpään murtumaan poliisiasemalla johti aluksi mielenosoituksiin ja myöhemmin mellakoihin Yhdysvalloissa. Vuoden sisällä Yhdysvalloissa on kuollut useita mustia miehiä poliisiväkivaltaan. Tapaukset ovat lietsoneet tuhotöitä, kuten viime syksynä Missourin Fergusonissa.

Poliisin ja mustan väestön toistuva vastakkainasettelu kertoo siitä, että rotujen tasa-arvo on USA:ssa kaukana täydellisestä. Mustat miehet ovat yliedustettuina sekä vanki- että työttömyystilastoissa. Amerikassa ei tunneta sosiaalityötä pohjoismaisessa mielessä. Poliisi on usein ainut viranomainen, joka kohtaa ihmisiä syrjäytymisen, huumeiden ja muun rikollisuuden riivaamilla asuinalueilla.

Paikkojen tuhoaminen ja ryöstely kohdistuu pahiten mustaan yhteisöön itseensä. Kärsijiä ovat yrittäjät ja kauppiaat, jotka ovat sinnitelleet köyhillä alueilla. Samanlainen kurjistumisen kierre on nähtävissä myös Euroopassa, kun maahanmuuttajat ovat tuhonneet omia lähiöitään muun muassa Pariisissa, Lontoossa ja Tukholmassa.

Presidentti Barack Obama oli oikeassa sanoessaan, että poliisilla ja koko maalla on aihetta itsetutkiskeluun. Rasistinen poliisiväkivalta on kitkettävä kovalla kädellä, mutta myöskään tilannetta hyödyntäviä vandaaleja ja varkaita ei tule jättää rankaisematta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Suuri ja kallis seikkailu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.