Erikoissairaanhoitoa ei sovi pilata valinnanvapaudella

Veronmaksajalla on riittänyt viime päivinä jännittävää seurattavaa, kun poliitikot ovat veivanneet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valinnanvapauspykäliä sinne ja tänne.

Nyt vaikuttaa siltä, että kustannusten hillinnän näkökulmasta veronmaksajan ainoa toivo on lausuntokierroksen lausunnoissa, jotka saattavat vielä tuoda lisärajoite-esityksiä valinnanvapauspykäliin. Keskustan ja sinisten eduskuntaryhmät odottavat korjausehdotuksia ja ovat niihin myös valmiita tarttumaan.

Jännitysnäytelmä on pysynyt pääosin salaisuuden verhon takana, vaikka keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen lipsauttikin, miten ”tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä”. Viittauksen on tulkittu kohdistuneen yksityisiin lääkäriyhtiöihin kuten Mehiläiseen ja Terveystaloon.

Epäluulo kokoomuksen vaikuttimia kohtaan elää siksi, että aikanaan sote-uudistuksen valmistelussa oli mukana muun muassa Lasse Männistö (kok.), joka johtaa nykyään perusterveydenhuollon ulkoistuksia Mehiläisessä. Ministeriryhmän entinen ykkösavustaja Joonas Turunen (kok.) siirtyi Mehiläiseen liiketoiminnan kehityspäälliköksi Perusterveydenhuolto ja ulkoistukset -liiketoimintayksikköön. Kokoomuksen sote-asiantuntijoihin ja valinnanvapauden innokkaimpiin puolestapuhujiin kuuluu myös Laura Räty (kok.), entinen sosiaali- ja terveysministeri ja entinen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja. Tällä hetkellä Räty on Suomen Terveystalon liiketoimintajohtaja, vastuualueenaan julkiset palvelut.

Lausuntokierrokselle lähtevässä esityksessä asiakassetelin käyttöönottoa erikoissairaanhoidossa lykätään. Sitä ei siis ole unohdettu, mikä antaa aihetta huoleen. Huolta ei poista se, että yksityisille leikkauksille laaditaan laatukriteerit. Yleisesti tunnustettu tosiasia on, että erikoissairaanhoito on koko terveydenhuollon kruununjalokivi. Se toimii tehokkaasti ja laadukkaasti, mitä selittävät muun muassa suuret leikkausmäärät.

Jos valinnanvapaus siirtää leikkaustoimintaa yksityiselle sektorille, on mahdollista, että kokeneet erikoislääkärit hakeutuvat sinne. Houkutteena on se, että siellä ei välttämättä ole päivystysvelvoitetta kuten julkisella puolella kaikilla on. Lääkäreiden pako yksityissektorin palvelukseen saattaa johtaa suuriin asiakassiirtymiin, jos maakuntahallinto ei ole hereillä ja turvaudu valinnanvapauden rajoitukseen, joka luonnoksessa on tehty kyllä yhdellä pykälällä mahdolliseksi (Savon Sanomat 20.10.).

Jos erikoissairaanhoito uudistuksen seurauksena pirstaloituu, kustannusten nousu on enemmän kuin todennäköinen, koska valinnanvapaus asiakasseteleineen luo tuplakapasiteetin tarpeen. Sitä on varottava. Onkin poliitikkojen velvollisuus huolehtia siitä, että sote-uudistuksen perimmäinen tarkoitus pysyy lakipaketissa johtotähtenä. Alun perin uudistus tähtäsi perusterveydenhuollon saatavuuden parantamiseen ja kustannusten nousun hillintään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.