Erimielisyydet eivät enää sotkeneet puoluekokousta

Tampereella viikonvaihteessa puoluekokouksensa pitänyt vasemmistoliitto vakuuttaa epäilijöille sisäistä yhtenäisyyttään tavalla, joka ulospäin näyttää kouristuksenomaiselta. Varsinkin puoluekokouksen ensimmäinen päivä eli lauantai oli pelkkää hengenkohotusta. Varapuheenjohtajan paikalta väistynyt Risto Kalliorinne uskalsi kuvailla kokouksen tunnelmaa jo hurmoshenkiseksi.

Tosiasia kuitenkin on, että hallituksessa istuva vasemmistoliitto on tällä hetkellä ainoa puolue, jonka eduskuntaryhmä on jakautunut kahtia. Kaksi puolueen jäsentä on ryhmittäytynyt omaksi eduskuntaryhmäkseen, joka ilmoittaa olevansa oppositiossa. Heistä toinen eli Jyrki Yrttiaho ei osallistunut oman puolueensa puoluekokoukseen, vaan oli puhumassa Suomen kommunistisen puolueen edustajainkokouksessa.

Puolueen sisäiset erimielisyydet näkyivät Tampereen puoluekokouksessa kuitenkin vain epäsuorasti puheissa, joissa vaadittiin yhtenäisyyttä. Väkevimmin julisti liikenneministeri Merja Kyllönen. Hän kaipaili ”sonnan lapioimisen” sijasta tämän päivän sukupolvelta ”Raatteen henkeä”.

Puolueen molemmat ministerit, Kyllönen ja puheenjohtajana ainakin seuraavat kaksi vuotta jatkava kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, pääsivät puoluekokouksessa helpolla. Puoluekokoukseen näytti valikoituneen väkeä, jolle esimerkiksi hallituksen tekemät veroratkaisut eivät ole ongelma.

Vasemmistoliiton kannatus on jumittunut kahdeksan prosentin tuntumaan. Seuraavissa eduskuntavaaleissa vuonna 2015 vasemmistoliitto kamppailee viidenneksi suurimman puolueen asemasta vihreiden kanssa.

Mielenkiintoiseksi kamppailun tekee se, että vasemmistoliitto ja vihreät saalistavat pitkälti samoilla apajilla. Tampereen puoluekokouksessa hyväksytty punavihreä ohjelma lähentää vasemmistoliittoa ja vihreitä entisestään. Puolueiden ohjelmista löytyy hämmästyttävän paljon samoja tavoitteita.

Toki vasemmistoliitto ohjelmissaan muistaa juurensa. Punavihreässä ohjelmassa muistutetaan Forssan vuoden 1903 puoluekokouksesta. Siellä hyväksytyn ohjelman pohjalta Suomeen luotiin hyvinvointivaltio, joka poisti äärimmäisen köyhyyden ja lisäsi tasa-arvoa. Nyt tarvitaan vasemmistoliiton mielestä yhtä suurta uudistusta.

Kunnianhimoista ja korkealentoista julistusta, joka ohjelman lukemisen jälkeen jää kuitenkin melko ontoksi. Ohjelma itsekin tunnustaa, että punavihreää tulevaisuutta rakennettaessa astutaan tuntemattomalle maaperälle. Valmiita vastauksia ei ole, vaan yksityiskohdat hahmottuvat vähitellen demokraattisen prosessin seurauksena.

Konkretiaa ohjelmassa edustaa perustulon vaatimus, joka löytyy myös vihreiltä. Arvonlisäveroa vasemmistoliitto porrastaisi tuotteen ympäristövaikutusten mukaan. Kasvisruokailuakin puolue haluaa edistää.

Paljon epämääräisemmäksi tavoitteeksi jää kapitalismin tilalle tarjottava ”demokraattisesti säädelty, kriiseistä vapaa ja reiluilla pelisäännöillä toimiva markkinatalous”. Sosialismi poistui vasemmistoliiton ohjelmista jo kauan sitten. Sen tilalle on kehitelty uusia muotoiluja. Tässä niistä viimeisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.