Eriseuraiset kumppanit

Europarlamenttivaaleissa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit tukivat vaaliliitolla toisiaan. Tulos ei ollut lainkaan hassumpi, kun äänivyöryn saanut Timo Soini ja Sari Essayah menivät läpi.

Siihen yhteinen taival loppuikin. Asia konkretisoitui, kun Soini ja Essayah valitsivat parlamenttiryhmänsä. Soini hakeutui EU-kriittiseen Vapauden ja demokratian Eurooppa -ryhmään, jossa lehtitietojen mukaan teki heti ensimmäisessä puheessaan tunnetuksi iskulauseensa "missä EU, siellä ongelma".

Essayah suuntasi EU:n liittovaltiokehitykseen myönteisesti suhtautuvaan EPP-ryhmään. Perusteluna valinnalle on ryhmän kristillisdemokraateille sopiva arvopohja sekä ryhmän säännöt, jotka mahdollistavat vapauden toimia omatunnon mukaan "erityisesti kansallisia etuja ajettaessa".

Eihän se ole ensimmäinen kerta, kun vaaliliittojen jälkeen kumppanuudesta on jäljellä muisto jos sitäkään. Tuoreessa muistissa on kokoomuksen ja perussuomalaisten vaaliliitto Pohjois-Savon vaalipiirissä, kun Pentti Oinonen kaikkien muiden paitsi itsensä hämmästykseksi nousi eduskuntaan Jyrki Kataisen peesissä. Esimerkiksi EU-kysymyksissä kokoomus ja perussuomalaiset eivät mahdu edes samalle kartalle, mutta samaan koriin äänet vain satoivat.

Soini on kuin formuloiden taktiikkavelho Ross Brawn, joka lukee tilanteet usein kilpailijoita paremmin. Niin käy myös seuraavissa eduskuntavaaleissa, kun Soini saapuu europarlamentista ehdokkaaksi. Eduskuntavaaleissa liikkeellä on raskain kalusto samalla kun puolueen jalansija europarlamentissa säilyy.

Vaalijärjestelmän uudistusta on kaivattu pitkään parantamaan äänestäjien kuluttajansuojaa ja sitä kautta äänestysintoa. Äänestäjän on nykyistä tarkemmin tiedettävä, mitä hän äänellään saa. Rautakaupastakaan ei mennä juustoa ostamaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.