Eriseuraiset kumppanit

Europarlamenttivaaleissa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit tukivat vaaliliitolla toisiaan. Tulos ei ollut lainkaan hassumpi, kun äänivyöryn saanut Timo Soini ja Sari Essayah menivät läpi.

Siihen yhteinen taival loppuikin. Asia konkretisoitui, kun Soini ja Essayah valitsivat parlamenttiryhmänsä. Soini hakeutui EU-kriittiseen Vapauden ja demokratian Eurooppa -ryhmään, jossa lehtitietojen mukaan teki heti ensimmäisessä puheessaan tunnetuksi iskulauseensa "missä EU, siellä ongelma".

Essayah suuntasi EU:n liittovaltiokehitykseen myönteisesti suhtautuvaan EPP-ryhmään. Perusteluna valinnalle on ryhmän kristillisdemokraateille sopiva arvopohja sekä ryhmän säännöt, jotka mahdollistavat vapauden toimia omatunnon mukaan "erityisesti kansallisia etuja ajettaessa".

Eihän se ole ensimmäinen kerta, kun vaaliliittojen jälkeen kumppanuudesta on jäljellä muisto jos sitäkään. Tuoreessa muistissa on kokoomuksen ja perussuomalaisten vaaliliitto Pohjois-Savon vaalipiirissä, kun Pentti Oinonen kaikkien muiden paitsi itsensä hämmästykseksi nousi eduskuntaan Jyrki Kataisen peesissä. Esimerkiksi EU-kysymyksissä kokoomus ja perussuomalaiset eivät mahdu edes samalle kartalle, mutta samaan koriin äänet vain satoivat.

Soini on kuin formuloiden taktiikkavelho Ross Brawn, joka lukee tilanteet usein kilpailijoita paremmin. Niin käy myös seuraavissa eduskuntavaaleissa, kun Soini saapuu europarlamentista ehdokkaaksi. Eduskuntavaaleissa liikkeellä on raskain kalusto samalla kun puolueen jalansija europarlamentissa säilyy.

Vaalijärjestelmän uudistusta on kaivattu pitkään parantamaan äänestäjien kuluttajansuojaa ja sitä kautta äänestysintoa. Äänestäjän on nykyistä tarkemmin tiedettävä, mitä hän äänellään saa. Rautakaupastakaan ei mennä juustoa ostamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.