Erityisen haavoittuvat

Saksalaisen Der Spiegel-lehden uutisen mukaan EU:n alueella erityisen haavoittuvia ydinvoimaloita ovat Olkiluoto Suomessa ja Forsmark Ruotsissa.

Uutinen perustuu EU:n turvallisuustutkimusraporttiin, joka on määrä julkaista tällä viikolla. Se kertoo, että Olkiluodossa ja Forsmarkissa olisi alle tunti aikaa käynnistää toiminnot, jos voimalaa kohtaisi täydellinen sähkökatkos tai jäähdytysjärjestelmä menisi rikki.

Tieto on järkyttävä, vaikka keskiviikkona Säteilyturvakeskuksen edustajat vähättelivät raporttia yksipuoliseksi. Erityisen järkyttäväksi tiedon tekee se, että Suomessa on parhaillaan rakenteilla yksi uusi ydinvoimala ja vielä kahden ydinvoimalan tekemistä suunnitellaan. Ovatko turvallisuusasiat niissä paremmalla tolalla?

Stuk tosin rauhoitteli kansalaisia, joita ydinvoiman turvallisuus epäilyttää: Teollisuuden Voima suunnittelee parhaillaan sähköstä riippumattomien jäähdytysjärjestelmien toteuttamista.

Stukin mukaan maanjäristykset, suuret tulvat ja terrorihyökkäykset ovat Suomessa epätodennäköisiä. Niin ovat. Joskin Japanin Fukushiman onnettomuuskin oli epätodennäköinen, mutta vahinko tapahtui.

Turva-asiat on tehtävä mieluimmin yli vaatimusten. Silti sataprosenttinen turvallisuus jää saavuttamatta.