Eroan eduskunnasta

Olen päättänyt jäädä pois eduskunnasta 20 vuoden jälkeen. Politiikka on muuttunut paljon siitä, kun tulin eduskuntaan ensimmäisen kerran 1987.

Ensimmäinen vaalikausi oli harjoittelua minulle ja vihreälle ryhmälle, eikä siitä sen enempää. Tahti oli aivan toinen, kun palasin eduskuntaan vuonna 1995, jolloin vihreät myös menivät mukaan Lipposen hallitukseen. Se oli taloudellisen kujanjuoksun aikaa.

Vihreä ryhmä joutui kovaan kyytiin, mutta kesti kunnialla. Kauaskantoisimmat päätökset tehdään silloin, kun on pakko säästää, koska silloin tehdään aitoja valintoja – ja nähdään, kenestä on ajattelemaan johdonmukaisesti.

Kaksi vuotta peruspalveluministerinä vähensi eduskuntatyön arvostusta silmissäni. Eduskunta näyttäytyi usein jarruna, joka vaikeutti päätöksentekoa ja yritti panna puumerkkinsä vähän kaikkeen niin, että lopputulos muuttui yleensä huonommaksi.

Tämä on vähentänyt tarmoani eduskunnassa puuttua kaikkeen, sillä yleensä hallitus on oikeassa, enkä halua ahkeroida ainakaan tuottaakseni haittaa. Kun näin menettelee, jää voimia puuttua niihin asioihin, joihin tuleekin puuttua.

Vihreät lähtivät kaksi viikkoa sitten hallituksesta jo toisen kerran ydinvoiman takia. Moni on kysynyt minulta, oliko järkeä lähteä, minä kun vastustin hallituksesta lähtöä vuonna 2002.

Sanoin puoluetovereilleni jo kolme vuotta sitten, että tästä hallituksesta pitäisi lähteä millä tekosyyllä tahansa. Kirjoitin tällä palstalla kesäkuussa, että maassa on ehkä sen historian huonoin hallitus. Politiikka on joukkueurheilua, ja siksi olen tukenut hallitusta niin kauan, kun puolue on hallituksessa istunut.

Olen kovin huolestunut, mitä tälle maalle on tapahtunut ja tapahtumassa. Taloutemme perusta murenee, ja aika huutaa samanlaisia voimakkaita toimia, joilla Lipposen hallitukset nostivat maan edellisestä kuopasta.

Olemme kuitenkin menettäneet kyvyn tehdä päätöksiä. Siitä ei voi syyttää vain tätä hallitusta. Samanlaiset ongelmat vaivasivat hallituksia myös kahdella edellisellä vaalikaudella.

Edeltäjiään huonommaksi tämän hallituksen tekee se, että ongelmien päästyä kasautumaan tarve muutoksiin on suurempi.

Päätöksenteon vaikeuteen tutustuin erityisesti SATA-komiteassa, jonka piti saattaa maan sosiaaliturvajärjestelmä tälle vuosituhannelle.

Komiteassa oli ainakin osalla into päällä ja halu tehdä jotain historiallista. Suomalaista tapaa noudattaen komitean enemmistö kuitenkin koostui edusvalvojista, jotka keskittyivät vastustamiseen.

Työmarkkinajärjestöjen edustajat ovat suoranaisia neliraajajarrutuksen mestareita, jotka kaatavat kaikki uudistukset, jos ne eivät sovi niiden ajattelutapaan. Ja niiden ajattelutapa on hyvin vanhakantainen. Kateudella katsoo Viroa, jossa vanhat rasitteet eivät estä ennakkoluulottomia ratkaisuja.

Päätöksiä odoteltaessa vaikeudet ovat kasautuneet ja ongelmat kroonistuneet. Olemme hukanneet aikaa ja hukkaamme nuoria ikäluokkia.

Kansassa ei ole vikaa. Meillä tehtiin juuri iso eläkeratkaisu, eikä yhtään autoa poltettu kaduilla. Suomalaiset hyväksyvät vaikeatkin ratkaisut, jos ne koetaan reiluiksi ja niiden tarpeellisuus ymmärretään.

Poliitikot pelkäävät kansan tuomiota aivan liiaksi ja tekevät siksi vesitettyjä päätöksiä, joiden seurauksista kansan tulisikin olla vihainen. Äänekkäimmät kellokkaat eivät ole kansa.

Minulla on koko ajan ollut toinen jalka tutkimusmaailmassa. Monet ystäväni yliopistolta ovat antaneet ymmärtää, etteivät arvosta politiikkaa ja poliitikkoja pätkääkään, koska poliittinen argumentointi on aina falskia ja kohtelee tosiasioita tarkoituksenmukaisuuskysymyksenä.

Poliitikot ovat paljon mainettaan parempia. Koska rikos on jo vanhentunut, voin tunnustaa, että armeija-aikanani katsoin korteista kolmenkymmenen poliitikon P-arvon eli tuloksen intin palikkatestissä. Noista kolmestakymmenestä 29 kuului älykkäimpään kymmenykseen ja yksi toiseksi ylimpään.

Politiikka on oma osaamisalueensa. Eduskuntaan on tullut joitakin vahvan yritysuran tehneitä tekemään toista uraa politiikassa. Heidän eduskuntauransa ei ole ollut mikään suuri menestys.

Yrityselämän ajattelutapa on liian suoraviivainen ja yksiulotteinen. Sen sijaan politiikka voisi ottaa oppia yritysmaailman päätöksentekotavoista.

Jos poliitikkomme ovat pääosin kelpo väkeä, miksi politiikka on niin huonoa ja aikaansaamatonta? Huippukyvyistä koostuva jalkapallojoukkuekin voi pelata huonosti, jos valmentaja valitsee väärän pelitavan. Politiikan pelisäännöissä on jotain vialla, kun niin hyvistä kyvyistä saadaan niin vähän irti.

Kansa näkee eduskunnasta televisiosta lähinnä vain yhden minuutin puheenvuoroilla käytävät kyselytunnit. Aivan niin huonoa ei keskustelu eduskunnassa sentään ole.

Yksi syy politiikan huonoon toimintaan on siinä, että eduskunta päättää vääristä asioista, detaljeista eikä strategioista.

Maan talouden horjuessa valtiovarainvaliokunta järjestää syksyllä suuren kuulemisen. Maakuntien edustajat on kutsuttu kertomaan, mitä tiehankkeita heillä on sydämellään. Sehän se tärkein asia onkin!

Vääristä asioista väärin on maakuntien edustajien keskinäinen kaupankäynti tierahoista, joka sivuuttaa surutta faktoihin – esimerkiksi liikennemääriin – perustuvan valmistelun.

Yleisperiaatteet kuuluisivat eduskunnalle, eivät yksittäiset tienpätkät. Niistä pitäisi päättää maakunnissa.

Jotta demokratia alkaisi toimi tuloksellisesti, poliitikkojen on alettava päättää oikeista asioista nykyaikaisia menetelmiä käyttäen.

Demokraattiset instituutiomme ovat yli sata vuotta vanhoja. Siinä välissä maailma on muuttunut paljon. Kansanvallan käytännöt pitäisi siirtää nykyaikaan.

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

 

Täsmennys otsikkoon: Osmo Soininvaara on ilmoittanut, ettei hän asetu ehdolle  ensi kevään eduskuntavaaleissa. Hän ei ole kuitenkaan eroamassa eduskunnasta kesken kauden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.