Esillä olosta vaikuttamiseen

Pelastuslaitos ei tänä vuonna järjestänyt Kuopiossa perinteistä avoimien ovien päivää lainkaan. Tilalla oli kahden tapahtuman tempaus. Maaliskuussa uimahallissa järjestettiin Ylös jäistä -tapahtuma ja viime maanantaina Turvallinen kesä matkustajasatamassa.

Savon Sanomat oli tempauksessa yhteistyökumppanina, sillä kyse oli uudesta kokeilusta. Perinteisten pelastusnäytösten tilalle oli luotu varsinkin kesätapahtumassa mahdollisuus oppia itse kokeilemalla. Tapahtumista kerättiin palautetta ja niiden vaikuttavuutta on seurattu onnettomuustilastoista.

Myös tapahtumien teema oli valittu onnettomuustilastoista. Pohjois-Savossa viime vuodet ovat olleet surkeita hukkumisten suhteen. Siksi teemana oli vesi: heikot jäät, veneily sekä turvallinen vapaa-ajan vietto rannoilla.

Maanantai-illan suosio ja palaute yllättivät positiivisesti. Kävijät itse opettelivat palon sammuttamista nestesammuttimella ja sammutuspeitteellä. Lisäksi sai kokeilla, miten heittoliinalla pelastetaan veden varaan joutunut. Hyötytietoa sai myös pelastusliiveistä sekä ensiavusta.

Heti alkuun kävijöitä tuli noin 700. Se ei ollutkaan kaikki, vaan illan mittaan väkeä kävi pyörähtämässä harjoitusrasteilla niin, että määrä nousi noin 1 800:aan.

Kiersin koko kolmen tunnin ajan väkijoukossa kyselemässä ja kuuntelemassa. Oli hyödyllistä, ilahduttavaa ja ajatuksia herättävää saada palautetta ja vinkkejä turvallisuusaiheisista jutuista, itse tapahtumasta sekä monista uusista juttuideoista.

Keskustelut ja vastaukset myös hätkäyttivät. Jututin useita eri-ikäisiä lapsia, osaavatko he uida ja mitä vanhemmat heille vesille pukevat. Lapsista lähes kaikki sanoivat olevansa uimataitoisia. Veneily-kysymykseen sen sijaan kaksi poikaa vastasi, ettei heidän veneissä tarvita pelastusliivejä, koska vesi on niin matalaa!

Yksi kertoi, ettei veneessä tarvitse liivejä, koska perhe ei veneile kauas. Kolmas sanoi, ettei omalle mökille mennessä tarvitse pelastusliivejä. Muitakin samantyyppisiä vastauksia tuli useita. Veneilijäperheiden lapset eivät pitäneet pelastusliivejä tarpeellisina.

Matalaankin veteen voi hukkua tai lyhyellä matkalla pudota avoveneestä. Jos vanhemmat eivät halua suojella lapsiaan ja opeta pitämään pelastusliivejä, kuka niitä sitten pitää?

Uimaopetus on lisännyt uimataitoja, mutta muuten asiallista hyötytietoa vesillä olosta on ollut esillä vähän. Ministeriöt rahoittavat miljoonilla euroilla valtakunnallista vesiturvamies-mediakampanjaa, mutta sen vanhanaikaiset hupijutut ja vuodesta toiseen toistuva lällätys eivät opeta käytännön asioita.

Väkimäärä pellenäytöskiertueella on vähentynyt, ja esimerkiksi poliisin johtohenkilöt valtakunnallisesti ovat arvostelleet junnaavaa touhua. Huippu on, ettei kampanja koskaan ole opettanut suomalaisille edes pelastus- ja kelluntaliivien eroa eikä tunnista sitä itsekään. Kampanja puhuu pelastusliiveistä, vaikka mainoskuvissa on kelluntaliivit.

Käytännön harjoitusten saama hulppean hyvä palaute Turvallinen kesä -tapahtumassa osoittaa, että osa kävijöistä osaa nykyaikana vaatia ja arvostaa näytösten katselun sijasta mahdollisuutta harjoitella ja oppia hyötytaitoja.

Valtavassa uuden tiedon ja puuhatapahtumien tulvassa ei riitä, että on esillä, vaan toimijoiden on haettava keinoja jäädä mieleen ja vaikuttaa. Valtakunnalliset valistusorganisaatiot elävät liian turvatulla rahoituksella, kun niissä ei tapahdu uudistumista, vaikka vuodet kuluvat. Liikenne-, hukkumis- ja tapaturmavalistus Suomessa ei tehoa, koska se ei saavuta mediaa eikä yleisöä. Pian on uudistamisen aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.