Esimerkillä on voimaa

Meneillään olevalla sydänviikolla Sydänliitto on kannustanut aikuisia, vanhempia ja isovanhempia, pohtimaan, miltä heidän elämäntapansa näyttävät lasten silmin. Myös muut lasten elämänpiiriin kuuluvat aikuiset vaikuttavat esimerkillään lasten käsitykseen terveellisistä elämäntavoista. Tiedetään, että lapsena omaksutut elintavat ennustavat hyvin terveydentilaa aikuisuudessa.

Esimerkin voima on paljon suurempi kuin uutterankin puheen ja neuvomisen. Liikunnasta tulee tottumus parhaiten silloin, kun liikuntaharrastuksiin mennään yhdessä perheen voimin niin että kaikki harrastavat, eivätkä vanhemmat toimi ainoastaan autonkuljettajina. Liikunnan ilo on tarttuvaa.

Ruokapöydässä on syytä muistaa, että pienilläkin padoilla on korvat, ja sen lisäksi erinomainen muisti. Jos perheen isä, harvemmin äiti, vieroksuu vihanneksia ja pitää kasviksia jänisten ruokana, ne saattavat jäädä lautasille perheen pienimmiltäkin.

Liikunnan ja terveellisen ravinnon lisäksi sydän pitää levosta. Lapsi tarvitsee unta kehittyäkseen ja kasvaakseen, sillä kasvuhormonin eritys tapahtuu unen aikana. Kouluikäisen unentarve on kymmenen tuntia vuorokaudessa, murrosiässäkin vähintään kahdeksan tuntia.

Lapsiperheen kodin savuttomuuden tulisi olla itsestäänselvyys, sillä passiivisen altistumisen tupakansavulle on todettu olevan sydämelle lähes yhtä haitallista kuin tupakoinnin. Valitettavasti alle kouluikäisten lasten vanhemmat tupakoivat yhtä yleisesti kuin väestö keskimäärin. Tupakoiva vanhempi on aika aseeton puhuessaan jälkikasvulle tupakoinnin haitoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.