Esitutkinta selventäisi

Kahdella pohjoissavolaisella kansanedustajalla on kuluvan viikonvaihteen aikana tavallista enemmän pohdittavaa. Keskustan Elsi Katainen ja kristillisdemokraattien Kari Kärkkäinen joutuvat tiistaihin mennessä muodostamaan oman kantansa siihen, pitäisikö entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) toimista aloittaa poliisin esitutkinta.

Katainen ja Kärkkäinen ovat eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäseniä. Valiokunta on kuullut Vanhasta ja oikeuskansleri Jaakko Jonkkaa. Valiokunnan pakeilla on myös käynyt valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen. Oikeusoppineetkin ovat kertoneet omista näkemyksistään.

Ratkaisun päivä on tiistai, jolloin valiokunnan on oltava täysilukuisena koolla. Valiokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) mukaan pyrkimys on päästä yksimieliseen ratkaisuun. Se olisikin hyvä asia, koska se kertoisi, että valiokunnan jäsenet eivät ole muodostaneet omia kantojaan puoluepoliittisin perustein. Äänestyspäätöksenkin kanssa voidaan elää.

Kun oikeuskansleri Jonkka vei Vanhas-asian perustuslakivaliokuntaan, otimme tuoreeltaan kannan, että esitutkinta pitäisi aloittaa. Samaa mieltä olemme edelleen. Kyse on periaatteellisesti sen luokan asiasta, että esitutkinta olisi hyvä tehdä.

Samalla olisi koko ajan muistettava, että kynnys esitutkintaan on matala. Esitutkinnan aloittaminen ei myöskään vielä tarkoita sitä, että Vanhanen olisi syyllistynyt yhtään mihinkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Maltillista alarmismia

Tutkimustietoa tarvitaan eri puolilta Suomea

Urheiluseurojen eettisiin pulmiin pitää tarttua

Leijaileva laipiolevy ja muuta pelottavaa

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.