Espanjan hallitukselta raskas virhearvio Kataloniassa

Espanjan keskushallinto valitsi kahdesta huonosta vaihtoehdosta huonomman pyrkiessään tukahduttamaan Katalonian sunnuntaisen kansanäänestyksen voimakeinoin. Katalonia nousi kerralla koko maailman uutisotsikoihin, kun kuvat ja tiedot santarmien hyökkäyksistä äänestyspaikoille levisivät. Pamppujen ja kumiluotien käyttö oman maan kansalaisia kohtaan vain lisää katkeruutta ja halua irtaantua lopullisesti emämaasta.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kiitti poliisia laillisen järjestyksen takaamisesta. Toisinkin olisi voitu toimia. Kun perustuslakituomioistuin oli julistanut kansanäänestyksen laittomaksi, olisi hallitus voinut antaa sen tapahtua ja sen jälkeen julistaa pätemättömäksi.

Alueella järjestettiin symboliseksi jäänyt äänestys jo vuonna 2014, jolloin neljä viidestä halusi itsenäisyyttä. Tuoreissa mielipidemittauksissa itsenäisyyden vastustajia oli jopa enemmän kuin kannattajia. Katalonian aluehallinnon mukaan 90 prosenttia sunnuntaina äänensä antaneista puolsi eroa Espanjasta. Todennäköisesti poliisin toiminta johti siihen, että itsenäisyyden kannattajat lähtivät entistä suuremmalla innolla liikkeelle, ja nykytilaan tyytyväiset jäivät pois.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan puutteellinen äänestys ei anna vahvaa mandaattia itsenäistymishankkeelle. Toisaalta hyvin sujunutkaan äänestys ei olisi johtanut välttämättä mihinkään. Vaikka aluehallinto antaisi julistuksen, siitä ei seuraa todellista itsenäisyyttä ilman ulkovaltojen tunnustusta.

Espanjan hallitus päätyi kuitenkin jyräämään hankkeen väkivalloin ennen kuin se kenties etenisi liian pitkälle. Hallituksen toiminta on yliampuvaa hätävarjelun liioittelua ja raskas virhearvio. Se vahvistaa katalaanien mielikuvaa korruptoituneesta, omia etujaan ajavasta keskushallinnosta, joka alentuu käyttämään jopa kenraali Francon ajan autoritaarisia menetelmiä. Katalonian itsenäisyysliike saa sunnuntain tapahtumista aivan uutta pontta.

Hallitus jatkoi kovistelua uhkaamalla alueen autonomisten oikeuksien perumisella ainakin tilapäisesti. Linja poikkeaa esimerkiksi maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen arviosta, että Espanjassa käynnistyisi keskustelu itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta.

Euroopan unioni on varonut puuttumasta kuohuntaan. Suomen ulkopoliittinen johto on pitänyt sitä niin ikään Espanjan sisäisenä asiana. Tässäkin suhteessa sunnuntai oli valtava PR-tappio Espanjalle. Suomalaiset poliitikot tuomitsivat viranomaisten väkivallan käytön kuin yhdestä suusta. Myös EU-komissio otti maanantaina kantaa rauhanomaisten keinojen puolesta.

Keskushallinnon militantit otteet oudoksuttavat senkin tähden, että Katalonian separatismi on ollut tähän saakka rauhanomaista. Espanjan koillisin kolkka on maan vauraimpia alueita ja sisäisten tulonsiirtojen nettomaksaja. Kytevän epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen vahvistamisesta ei hyvää seuraa. Vuoropuhelun tie on ainoa mahdollinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.