Etäisyys lähentää

Kun Suomi etsii nousulle mahdollisuuksia, ei neitomme hameenliepeen suurkaupungeista käsin kannata väheksyä niitä suoria kontakteja, jotka tapahtuvat kaukomaiden suuntaan muualta maasta.

Eikä, kun suomalaista – tai paikallista – nousua haetaan etäisin yhteyksin, pidä väheksyä sitä suurta mielenkiintoa, joka kulttuurillamme, ja nimenomaan korkeakulttuurillamme, on Aasiassa. Se toimii tärkeänä portinavaajana muulle kiinnostukselle meikäläistä osaamista kohtaan.

Esimerkiksi oopperakeskustelussa pitää nähdä näyteikkuna ennakkoluulojen takaa; toimiva ooppera on hieno esimerkki kokonaisvaltaisesta, monipuolisesta suomalais­osaamisesta, eikä suhteessa yhdenkään Hornet-hävittäjän kuluihin kovinkaan hintava. Kulttuuri on kaiken kaikkiaan edullinen tapa osoittaa kansainvälisille tahoille taitavuutemme.

Olen viettänyt Kiinassa kahteen otteeseen aikaa, yhteensä tosin vain kolme viikkoa. Kuitenkin verkostoituminen sikäläisten kanssa on osoittanut, että halu oppia meiltä on suuri.

Oleellista on, ettemme ole heille tyrkyttäneet mitään, vaan kiinalaistahot ovat tietoisia musiikin ja paljon muun tietotaidosta meillä. Kuopiostakin tilataan juuri knowhowta.

Klassinen musiikki toimii tosiaan kuin näyteikkuna, kuin ovi Eurooppaan. Vaikka aasialaista ahkeruutta ja harjoittelun määriä taivastellaan, on tarpeetonta nähdä Kiinan tapainen maa jonkinlaisena länsimaista kulttuuria apinoivana tehtaana.

Ihmiset, taiteilijat, joita olen matkoillani tavannut, ovat lämpimiä, musiikkia rakastavia ja siihen omasta halustaan paneutuvia. Eivät soittorobotteja.

Sibeliuksemme liikuttaa. Minulta on haluttu omasta mestaristamme ”suomalaisperäisiä” tietoja, mutta myös työskentelyä Beethovenin kanssa arvostetaan. Näitä kahta erilaista säveltäjää ja heidän musiikkiaan käsittelimme sekä Shanghaissa konservatorion kapellimestariluokalla että nyt jo toistamiseen Qingdaon orkesterin konsertissa.

Antoisien yhteensattumien ja henkilösuhteitten vuoksi Kuopiolla on hyvät yhteydet itään. Tapaamiset laajenevat nopeasti kaupan ja matkailun mahdollisuuksia koskettamaan.

Kulttuurin sanansaattovoiman näki lokakuun lopulla laajempi kuopiolainen delegaatio, joka vieraili Shanghaissa juuri ennen omaa matkaani.

On syytä kiittää monesta musiikkikeskuksen johtajaa, Michael Claussenia, jota tunnutaan Kiinan kulttuuri- ynnä muissa piireissä arvostavan kovasti hänen pitkäaikaisesta työstään näitten etäisten suhteittemme vaalimiseksi.

Eihän tähän voi muuta sanoa: Antaa palaa, Kuopio!

Kirjoittaja on kuopiolainen Sibelius-akatemian professori.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.