Etäisyys lähentää

Kun Suomi etsii nousulle mahdollisuuksia, ei neitomme hameenliepeen suurkaupungeista käsin kannata väheksyä niitä suoria kontakteja, jotka tapahtuvat kaukomaiden suuntaan muualta maasta.

Eikä, kun suomalaista – tai paikallista – nousua haetaan etäisin yhteyksin, pidä väheksyä sitä suurta mielenkiintoa, joka kulttuurillamme, ja nimenomaan korkeakulttuurillamme, on Aasiassa. Se toimii tärkeänä portinavaajana muulle kiinnostukselle meikäläistä osaamista kohtaan.

Esimerkiksi oopperakeskustelussa pitää nähdä näyteikkuna ennakkoluulojen takaa; toimiva ooppera on hieno esimerkki kokonaisvaltaisesta, monipuolisesta suomalais­osaamisesta, eikä suhteessa yhdenkään Hornet-hävittäjän kuluihin kovinkaan hintava. Kulttuuri on kaiken kaikkiaan edullinen tapa osoittaa kansainvälisille tahoille taitavuutemme.

Olen viettänyt Kiinassa kahteen otteeseen aikaa, yhteensä tosin vain kolme viikkoa. Kuitenkin verkostoituminen sikäläisten kanssa on osoittanut, että halu oppia meiltä on suuri.

Oleellista on, ettemme ole heille tyrkyttäneet mitään, vaan kiinalaistahot ovat tietoisia musiikin ja paljon muun tietotaidosta meillä. Kuopiostakin tilataan juuri knowhowta.

Klassinen musiikki toimii tosiaan kuin näyteikkuna, kuin ovi Eurooppaan. Vaikka aasialaista ahkeruutta ja harjoittelun määriä taivastellaan, on tarpeetonta nähdä Kiinan tapainen maa jonkinlaisena länsimaista kulttuuria apinoivana tehtaana.

Ihmiset, taiteilijat, joita olen matkoillani tavannut, ovat lämpimiä, musiikkia rakastavia ja siihen omasta halustaan paneutuvia. Eivät soittorobotteja.

Sibeliuksemme liikuttaa. Minulta on haluttu omasta mestaristamme ”suomalaisperäisiä” tietoja, mutta myös työskentelyä Beethovenin kanssa arvostetaan. Näitä kahta erilaista säveltäjää ja heidän musiikkiaan käsittelimme sekä Shanghaissa konservatorion kapellimestariluokalla että nyt jo toistamiseen Qingdaon orkesterin konsertissa.

Antoisien yhteensattumien ja henkilösuhteitten vuoksi Kuopiolla on hyvät yhteydet itään. Tapaamiset laajenevat nopeasti kaupan ja matkailun mahdollisuuksia koskettamaan.

Kulttuurin sanansaattovoiman näki lokakuun lopulla laajempi kuopiolainen delegaatio, joka vieraili Shanghaissa juuri ennen omaa matkaani.

On syytä kiittää monesta musiikkikeskuksen johtajaa, Michael Claussenia, jota tunnutaan Kiinan kulttuuri- ynnä muissa piireissä arvostavan kovasti hänen pitkäaikaisesta työstään näitten etäisten suhteittemme vaalimiseksi.

Eihän tähän voi muuta sanoa: Antaa palaa, Kuopio!

Kirjoittaja on kuopiolainen Sibelius-akatemian professori.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.