Etämyynnistä myrsky grogilasissa

Hallituksen sisäinen kipuilu alkoholilainsäädännöstä ei päättynyt uuden alkoholilain hyväksymiseen viime joulukuussa. Uusi kiista saatiin keskellä kesää aikaan etämyynnin pelisäännöistä. Kokoomus ja keskusta näyttävät olevan jyrkästi erimielisiä kaikesta aiheeseen liittyvästä alkaen siitä, mitä käsitteellä tarkoitetaan.

Alkoholin vapautuksen esitaistelijana tunnettu kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) katsoo, että etämyynti on ollut Suomen la­kien mukaan sallittua koko EU-jäsenyyden ajan. Toisessa ääripäässä myynnin mahdollisimman tiukkoja rajoituksia ajava kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) väittää, että se on ollut ilman muuta kiellettyä.

Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikön Markku Tervahaudan lausunto ei tuo juuri selvyyttä. Tervehaudan mukaan yksityishenkilön etäosto on laillista, mutta mikään taho ei saa harjoittaa etämyyntiä, ei edes Alko. Mitäpä kuluttaja tekee moisella osto-oikeudella.

Kohu nousi, kun ministeriö lähetti EU-notifiointiin luonnoksen laista, joka kieltäisi etämyynnin yli 2,8-prosenttisilta juomilta. Raja on vedetty perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla niin alas, että etämyynnistä tulee jokseenkin yhtä tyhjän kanssa. Toisaalta tarkoituksena on laajentaa Alkon verkkokaupan valikoimaa.

Uudistunut alkoholilaki lievine norminpurkuineen ja vapauttamisineen näyttää toimivan aika hyvin. Etäostaminen kiinnostaa suhteellisen pientä kuluttajaryhmää. Uusi kina vahvistaa lähinnä kokoomuksen viestiä, kun se kesäkuun puoluekokouksen päätöksellä ryhtyi ajamaan Alkon monopolin purkamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.