Etovaa pallottelua

Viime sunnuntaina Helsingin Sanomissa julkaistu juttu kunniaan liittyvästä väkivallasta oli jälleen muistutus, kuinka paljon pahaa maailmassa on. Hirvittäviä tekoja perustellaan perheen kunnian säilyttämisellä. Niitä tapahtuu lähinnä maahanmuuttajapiireissä myös Suomessa.

Etovien tapausten taustalla ovat kaukaiset kulttuurit, joiden sääntöjen mukaan perheen pää, käytännössä isä, määrää, kenelle oma tytär naitetaan. Suvun mainetta puolustetaan jopa tappamalla uhri.

Piinan keskellä on muistettava, ettei suomalainenkaan yhteiskunta ole perusteiltaan puhdas. Meillä ovat omat uskonnolliset lahkomme ja kuppikuntamme. Monet yhteisöjen jäsenistä joutuvat henkisen väkivallan uhreiksi. Johtajat vievät jäsentensä rahat ja järjen.

Mannerheimin lastensuojeluliitto on perehtynyt jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien kunniaan liittyvään väkivaltaan Suomessa. Järjestöllä ei ole tarkkoja lukuja väkivallasta ja pakkoavioliitoista. Ilmiö koskettaa kuitenkin tavalla tai toisella tuhansia maahanmuuttajatyttöjä.

Pakkoavioliitot voivat olla vanhempien ja lapsen suhteissa jopa kauppatavaraa, johon alistuessaan lapsi saa vanhemmiltaan siunauksen vaikkapa opiskeluhaaveilleen.

"Opiskelu" on naamioitu lomareissuksi tyttären vanhempien kotimaahan. Siellä häneltä on viety passi ja vastassa on ollut hääseremoniaan järjestäytynyt suku. Nuorella naisella on tuossa vaiheessa käytännössä vain yksi vaihtoehto: naimisiin suvun päättäjien valitseman miehen kanssa.

Maahanmuuttajaperheen tytöt aavistavat yleensä matkaan liittyvän vaaran. Suomessa epäilyjen tutkiminen on kuitenkin työlästä, jopa mahdotonta. Tytöt, muut perheen tai suvun jäsenet eivät väkivallan uhan alla uskalla puhua viranomaisille.

Suomessa pakkoavioliittoilmiö liittyy useimmiten muslimitaustaisiin maahanmuuttajiin Somaliasta, entisen Jugoslavian alueelta, Turkista, Irakista, Iranista, Afganistanista ja Pohjois-Afrikasta.

Pakkoavioliitoista kertonut juttu nostatti kohun. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) kertoo tienneensä jo pitkään, että maahanmuuttajatyttöjä alistetaan (HS 28.2.). Sisäministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristössä on Thorsin mukaan koettu, ettei ilmiö ole muiden ministeriöiden mielestä tärkeä.

Seuraavan päivän Hesarissa oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ei niellyt Thorsin näkemystä, ettei viranomaisten kouluttaminen kiinnostaisi sisäisestä turvallisuudesta vastaavia ministereitä.

Thorsin mukaan kouluissa, sosiaaliviranomaisilla, terveydenhuollossa ja poliisilla ei ole yhtenäistä ohjeistusta ongelman ratkaisemiseksi.

Brax puolestaan muistutti, että Thors itse on ollut asettamassa yhdessä sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) kanssa koulutusta valmistelevaa työryhmää.

Uskomattomia kommentteja. Ketä tässä pitäisi uskoa?

Väkivaltaisen ilmiön kitkemisyritys on johtanut poliittiseen, eri ministeriöiden väliseen pallotteluun. Ministerien kommentit paljastavat, että uhrit, eli maahanmuuttajatytöt, on sysätty syrjään. Ongelma on tiedostettu jo vuosia sitten, mutta sen ratkaisemiseksi ei ole tehty käytännössä mitään.

Arka asia on vaiettu kuoliaaksi.

Thors ja hänen puoleensa RKP ovat suomalaisen ylisuvaitsevan maahanmuuttopolitiikan arkkitehtejä. Nyt hädän hetkellä ja eduskuntavaalien kynnyksellä Thors viskaa pallon sujuvasti muihin ministeriöihin.

Saa nähdä, mitä kansa huhtikuussa tuumaa maahanmuuttopolitiikan hoidosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.