Että oikein yliopistossa!

Sauvakävely on suosittu liikuntamuoto. Suomessa sauvakävelyä harrastaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti puoli miljoonaa ihmistä. Lajia harrastetaan myös muissa Euroopan maissa, etenkin Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. On arvioitu, että globaalisti sauvakävelijöitä olisi 10–14 miljoonaa.

Sauvakävelyn hyödyt tunnetaan. Se on tavallista kävelyä tehokkaampaa. Syke esimerkiksi nousee 13 prosenttia suuremmaksi kuin tavallisessa kävelyssä. Energiaa kuluu tunnissa 400 kcal, kun kulutus tavallisessa kävelyssä on 120 kcal pienempi.

Kun kädet tulevat jalkojen lisäksi mukaan kävelyyn, vahvistuvat käsi- ja selkälihakset. Rintarangan ja kaularangan liikkuvuus paranee.

Hyödyt tulevat kuitenkin vasta, jos oikea tekniikka on hallussa. Kaikilla se ei ole.

Nyt on oivallettu, että on koulutettava sauvakävelyn ohjaajia. Aivan ensimmäisenä ei tulisi mieleen, että ohjaajien koulutus pitäisi aloittaa yliopistossa, mutta niin on käymässä. Ohjaajien peruskoulutus alkaa Itä-Suomen yliopistossa jo toukokuussa. Asialla on koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate, joka vastaa muun muassa avoimesta yliopistosta ja täydennyskoulutuksesta.

Mikäpäs siinä. Sauvakävely on lähtöisin Suomesta ja täällä sitä on hyvä myös opettaa. Kuopiostahan voisi kehittää maailman sauvakävelykeskuksen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppikiistoja on joka lähtöön

Teurastamojännitystä

Kurttilan matkustelu tulee kalliiksi

Terroristinen väkivalta palasi Euroopan sydämeen

Hyökkäystä odotellessa

Julmuus, jonka hyväksymme

Brexitin äärivaihtoehtojen mahdollisuudet kasvavat

Valtuusto teki viisaan päätöksen keskuskentästä

C + CH4 = x MRD

Twitter tarvitsee intervention

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.