Euro laskee, dollari nousee

Jo neljä vuotta jatkuneesta eurokriisistä ei ole paljon hyvää sanottavaa, mutta silti aina jotain. Euron arvo on devalvoitunut suhteessa Yhdysvaltain dollariin jopa 25 prosentilla, mikä tuo Suomelle ja muille euromaille selkeää kilpailuetua maailmanmarkkinoilla.

Yhteen euroon tarvittiin enimmillään 1,60 dollaria. Viime aikoina euron hinta on ollut jenkeille 1,20 dollaria, ja maailmalla veikataan, että dollarin vahvistuminen jatkuu edelleen. Valuutta-asiantuntijat arvioivat, että tovin päästä euro ja dollari ovat liki samanarvoiset.

Vientiteollisuudestaan huolestuneet suomalaiset ovat murehtineet, ettei meillä ole enää omaa markkaa, jonka arvoa voisi heikentää tai joskus ehkä nostaakin suhdanteiden mukaan. Ainakin metsäteollisuus voi tuntea nyt riemua siitä, että euron heikentyminen tuo saman hyödyn kuin markan devalvointi aikanaan. Lisäpotkua Suomen vienti saa vielä siitä, että naapurin ja samalla pahan kilpailijan Ruotsin kruunu on vahvistunut dollarin tavoin viime aikoina tuntuvasti.

Dollarin nousu ihmetyttää, koska Yhdysvaltain liittovaltion talous ui yhtä syvissä vesissä kuin surkeimpien euromaiden. Markkinat ilmeisesti arvioivat, että USA kykenee panemaan asiansa kuntoon euromaita nopeammin ja tehokkaammin. Yhtenäisenä talousalueena Yhdysvallat on helpommin hallittavissa kuin poliittisesti hajanaiset euromaat.

Valitettavasti hyvä ei tule ilmaiseksi. Öljykauppaa käydään perinteisesti dollaripohjalta, ja sen vuoksi taalan vahvistumisen voi jokainen suomalainen huomata autoaan tankatessaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.