Euro laskee, dollari nousee

Jo neljä vuotta jatkuneesta eurokriisistä ei ole paljon hyvää sanottavaa, mutta silti aina jotain. Euron arvo on devalvoitunut suhteessa Yhdysvaltain dollariin jopa 25 prosentilla, mikä tuo Suomelle ja muille euromaille selkeää kilpailuetua maailmanmarkkinoilla.

Yhteen euroon tarvittiin enimmillään 1,60 dollaria. Viime aikoina euron hinta on ollut jenkeille 1,20 dollaria, ja maailmalla veikataan, että dollarin vahvistuminen jatkuu edelleen. Valuutta-asiantuntijat arvioivat, että tovin päästä euro ja dollari ovat liki samanarvoiset.

Vientiteollisuudestaan huolestuneet suomalaiset ovat murehtineet, ettei meillä ole enää omaa markkaa, jonka arvoa voisi heikentää tai joskus ehkä nostaakin suhdanteiden mukaan. Ainakin metsäteollisuus voi tuntea nyt riemua siitä, että euron heikentyminen tuo saman hyödyn kuin markan devalvointi aikanaan. Lisäpotkua Suomen vienti saa vielä siitä, että naapurin ja samalla pahan kilpailijan Ruotsin kruunu on vahvistunut dollarin tavoin viime aikoina tuntuvasti.

Dollarin nousu ihmetyttää, koska Yhdysvaltain liittovaltion talous ui yhtä syvissä vesissä kuin surkeimpien euromaiden. Markkinat ilmeisesti arvioivat, että USA kykenee panemaan asiansa kuntoon euromaita nopeammin ja tehokkaammin. Yhtenäisenä talousalueena Yhdysvallat on helpommin hallittavissa kuin poliittisesti hajanaiset euromaat.

Valitettavasti hyvä ei tule ilmaiseksi. Öljykauppaa käydään perinteisesti dollaripohjalta, ja sen vuoksi taalan vahvistumisen voi jokainen suomalainen huomata autoaan tankatessaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Suuri ja kallis seikkailu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.