Euron tulevaisuus näyttää taas vähän turvatummalta

Euroopan keskuspankki EKP julkisti torstaina tukiohjelman, jonka mukaan keskuspankki on valmis ostamaan kriisimaiden joukkovelkakirjoja rajoituksetta. Saman tien Espanjan ja Italian valtionlainojen korot laskivat ja pörssikurssit nousivat Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kaikki hyvin?

Toivottavasti, huokaavat varmasti kaikki, mutta vielä on aikaista sanoa euron tulevaisuuden olevan turvattu. Saksan Bundesbankin pääjohtaja Jens Weidmann jätti eriävän mielipiteen keskuspankin päätökseen. Silti Saksa on päätöksen takana, sillä muuten koko tukiohjelmaa tuskin olisi julkistettu.

Saksassa elää epäily, että kriisimaat eivät välitä panna tulojaan ja menojaan tasapainoon, kun lainaraha halpenee.

Epäily on aiheellinen.

Lisäksi Saksan tulkinta siitä, että joukkovelkakirjojen ostot ovat käytännössä valtiontalouksien rahoittamista, on aivan perusteltu.

Saksa vikuroi, vaikka EKP:n pääjohtaja Mario Draghi vakuutti tukiohjelman olevan nyt erilainen kuin aikaisemmat. Jokaisen ohjelmaan hyväksytyn maan on sitouduttava tiukkaan talouskuriin Lisäksi kriisimaiden on turvauduttava Euroopan väliaikaiseen rahoitusvakausvälineeseen ERVV:hen tai pysyvään Euroopan vakausmekanismiin EVM:ään.

Saksa ei usko ehtojen pitävyyteen. Pitäisikö muidenkaan uskoa? Yhteiskuntarauha järkkyy helposti, jos tiukkaa talouskuria vedetään viimeisen päälle: kansantuote alenee, työttömyys kasvaa, sosiaaliturva heikkenee, julkisten alojen palkat laskevat. Jos kansa lähtee kriisimaissa kaduille, tuskin kukaan poliitikko tohtii julistaa tiukkaa talouskuria.

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Ben Zyskowicz (kok.) pitää EKP:n ratkaisua Suomelle myönteisenä. Hänen perustelunsa Yle Uutisten lähetyksessä torstai-iltana oli vastaansanomaton: Kun uskon, että tämä päätös osaltaan estää velkakriisin leviämistä, niin se oli hyvä päätös.

Zyskowicz myönsi, että EKP:n ratkaisu kasvatti Suomenkin riskejä, sillä Suomella on saatavia EKP:ltä ja eurojärjestelmältä. Riskit tosin laukeavat vain siinä tapauksessa, että euro katoaa ja EKP menee nurin.

Ei siis ihme, että EKP:n tukiohjelma on epätoivoisen vimmainen. Sitä todisti Mario Draghinkin tokaisu euron peruuttamattomuudesta torstain tiedotustilaisuudessa. Analyytikkoarviot selittivät vimmaisuutta myös sillä, että EKP:llä ei ollut enää vaihtoehtoja, vaan sen oli käytännössä pakko lupautua velkakirjojen ostoon korkojen alentamiseksi. Nyt kun se on tehty, loppu on Espanjan ja Italian poliitikkojen käsissä. Jos he eivät kykene luomaan markkinat vakuuttavia talousohjelmia omissa maissaan, nyt nähty helpotuksen huokaus markkinoilla katkeaa alkuunsa.

Yksi erityinen jännitysmomentti odottaa ensi viikolla, jolloin Saksan perustuslakituomioistuin päättää, onko EVM Saksan perustuslain vastainen vai ei. Jos tuomioistuin vastoin ennakko-odotuksia päättäisi sen laittomaksi, seuraukset olisivat monumentaaliset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.