Euroopan unioni taas kerran vedenjakajalla

Nyt on mistä valita, jos etsii suosikkiaan Euroopan unionia, euroaluetta tai koko maailmanta­loutta heiluttavista mullistuksista. Tänään sunnuntaina äänestetään Italiassa parlamenttivaaleissa, joissa mielipidemittauksia johtaa Silvio Berlusconin Forza Italian ja kahden äärioikeistopuolueen liitto. Toisaalla Saksassa julkistetaan sosiaalidemokraattisen SPD-puolueen jäsenäänestyksen tulos, joka ratkaisee, syntyykö maahan enemmistöhallitus vai ajaudutaanko aina uusintavaaleihin asti.

Synkähkönä lohtuna voi pitää sitä, etteivät Italia ja Saksa ole markkinoiden näkökulmasta edes huolista suurimpia. Perjantaina pörssejä huojuttivat ennen muuta Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin julistamat suojatullit teräkselle ja alumiinille. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vastasi, ettei EU jää toimettomana seuraamaan toimia, jotka uhkaavat tuhansia työpaikkoja sen jäsenmaissa.

Kauppasodan uhka hallitsi analyytikoiden arvioita EU:n sisäisiä poliittisia suhdanteita enemmän. Erityisesti Italian suhteen kyyniset odotukset on jo osittain leivottu sisään ennusteisiin. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju summasi siihen tapaan, että Italiassa meno jatkuu jokseenkin samanlaisena kuin aina ennenkin, eikä se markkinoita oikein edes kiinnosta.

EU:n päämajoissa sunnuntain vaaleja seurataan sitäkin tiiviimmin. Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous ja samalla Kreikan jälkeen velkaantunein yli 130 prosenttiin bruttokansantuotteesta yltävällä julkisella velallaan. Vaaleissa molempien laitojen populistien ote saattaa heilauttaa sen poliittista järjestelmää yhä kauemmas raiteilta.

Avainasemaan on ponnahtanut taas kuin vieteri­uk­kona entinen pääministeri, 81-vuotias Silvio Berlusconi. Kaiken nähnyt politiikan konkari ja miljardööriliikemies ei veropetostuomion johdosta voi itse nousta pääministeriksi, mutta kylläkin pääministerin tekijäksi. Lähinnä talousliberaali Forza Italia on vaaliliitossa jyrkän EU- ja maahanmuuttovastaisten Pohjoisen liiton ja Italian veljet -puolueen kanssa. Gallupeissa suosituin yksittäinen ryhmä on vihervasemmistoon kallistuva Viiden tähden liike. Populistipuolueen periaatteena on ollut kieltäytyä yhteistyöstä joka suuntaan.

Berlusconi voi esiintyä änkyröiden seurassa jopa maltillisena. Yhtenä vaihtoehtona on, että hän yhdistää vaalien jälkeen voimansa hallitusvaltaa tähän asti käyttäneen keskustavasemmiston kanssa (Suomen Kuvalehti 2.3.). Sen sijaan mahdollinen oikeiston vaaliliiton maanvyörymävoitto hirvittäisi EU:n ja euroalueen yhtenäisyyden kannalta.

Saksan demarien jäsenäänestyksen myötä EU ja euro voivat ottaa myös aivan vastakkaisen, integraation syventämiseen johtavan suunnan. Siinä tapauksessa vauhti saattaisi alkaa huimata Suomen kaltaisia maita, jotka ovat euron kriiseissä ja Eurooppa-politiikan pitkässä linjassa nojanneet Saksan vakaaseen talouskuripolitiikkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.