Eurooppa jännittää tulosta

Maahanmuuttokriittisen ja EU-vastaisen Ukip-puolueen ennakoitu jytky Britannian parlamenttivaaleissa uhkaa halvaannuttaa sekä maan sisäisen päätöksenteon, että suhteen manner-Eurooppaan.

Vaikka Ukip ei nousisi konservatiivien ja työväenpuolueen kokoluokkaan, voi se estää kumpaakin pääpuoluetta saamasta enemmistöä parlamenttiin. Tulevia hallitusneuvotteluja mutkistaa myös Skotlannin kansanpuolueen SNP:n nousu pohjoisessa.

On todennäköistä, ettei Britannian ja Euroopan unionin suhde ole torstaisten vaalien jälkeen entisensä. Populistien pelossa pääministeri David Cameron lupasi jo pari vuotta sitten kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittaisivat vaalit. Vähintäänkin neuvoteltaisiin jäsenyysehdot uusiksi.

Britannia ei kuulu vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimukseen eikä euroon. Poimimalla rusinat pullasta se on hyötynyt unionin jäsenyydestä.

EU:ssa yhden kansallinen itsekkyys on toisten tappio. Brittien etuuksien iltalypsy EU-erosta puhumattakaan lisäisi Suomen nettomaksuosuutta. Unionin kannalta pelottavinta on, että Britannia saattaisi pärjätä myös omillaan. Valtio on edelleen talousmahti ja Lontoon City Euroopan pörssikeskus. Myös Britannian ikiaikainen erityissuhde Yhdysvaltoihin korostuisi erillään manner-Euroopasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.