Eurooppa jännittää tulosta

Maahanmuuttokriittisen ja EU-vastaisen Ukip-puolueen ennakoitu jytky Britannian parlamenttivaaleissa uhkaa halvaannuttaa sekä maan sisäisen päätöksenteon, että suhteen manner-Eurooppaan.

Vaikka Ukip ei nousisi konservatiivien ja työväenpuolueen kokoluokkaan, voi se estää kumpaakin pääpuoluetta saamasta enemmistöä parlamenttiin. Tulevia hallitusneuvotteluja mutkistaa myös Skotlannin kansanpuolueen SNP:n nousu pohjoisessa.

On todennäköistä, ettei Britannian ja Euroopan unionin suhde ole torstaisten vaalien jälkeen entisensä. Populistien pelossa pääministeri David Cameron lupasi jo pari vuotta sitten kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittaisivat vaalit. Vähintäänkin neuvoteltaisiin jäsenyysehdot uusiksi.

Britannia ei kuulu vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimukseen eikä euroon. Poimimalla rusinat pullasta se on hyötynyt unionin jäsenyydestä.

EU:ssa yhden kansallinen itsekkyys on toisten tappio. Brittien etuuksien iltalypsy EU-erosta puhumattakaan lisäisi Suomen nettomaksuosuutta. Unionin kannalta pelottavinta on, että Britannia saattaisi pärjätä myös omillaan. Valtio on edelleen talousmahti ja Lontoon City Euroopan pörssikeskus. Myös Britannian ikiaikainen erityissuhde Yhdysvaltoihin korostuisi erillään manner-Euroopasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.