Eurooppaan rakennetaan jälleen uusia muureja

Itäsaksalaisen puoluevirkailijan Günter Schabowskin nimi jää ikuisiksi ajoiksi Euroopan historiaan. Tasan 30 vuotta sitten kommunistisen puolueen tiedottamisesta vastannut Schabowski tietämättömyyttään arveli televisioidussa lehdistötilaisuudessa, että itäsaksalaisille myönnetyt matkustussääntöjen helpotukset tulevat voimaan välittömästi. Tuhannet ihmiset ryntäsivät rajanylityspaikoille katsomaan, pitikö lupaus paikkansa.

Suomessa kello oli jo reilun vartin yli puolenyön 10. marraskuuta, kun rajavartijat avasivat kaikki Berliinin muurin rajanylityspaikat. Itäberliiniläiset kävelivät vapaasti länteen. Alkoi prosessi, joka hämmästyttävän nopeasti johti yhdistyneen Saksan muodostamiseen.

Berliinin muurin murtuminen merkitsi symbolisesti paljon, mutta eurooppalainen sosialistinen järjestelmä oli alkanut haurastua jo ennen sitä. Mitkään muurit eivät enää kyenneet peittämään ihmisoikeuksien polkemista, vainoa ja valheita, joille järjestelmä perustui.

Aikalaisten oli vaikea ymmärtää muutoksen vääjäämättömyyttä. Yhdysvalloissa jopa pelättiin, että Neuvostoliiton tankit vielä yrittäisivät kurinpalautusta. Virallinen Suomi otti kantaa Berliinin muurin murtumiseen vasta parisen viikkoa sen jälkeen, kun rajapuomit oli avattu. Varovaisuus on ymmärrettävää, vaikka sitä kolme vuosikymmentä myöhemmin onkin helppo ivata.

Kylmänä sotana tunnettu aikakausi kuitenkin päättyi. Euroopassa tuntui siltä, että kaikki ikkunat olivat auki. Sortuneeseen sosialistiseen järjestelmään kuuluneet kansat pääsivät opettelemaan uudelleen demokratiaa. Markkinatalous eteni.

Kylmän sodan päättyminen merkitsi myös sitä, että Nato ja rakenteitaan muokannut EU laajenivat. Jossakin vaiheessa eläteltiin jopa toiveita, että Neuvostoliitosta kuoriutunut Venäjä voisi tulla läntisen puolustusliiton jäseneksi. Venäjän rajoille saakka Nato ja EU etenivätkin, mutta eivät sen pitemmälle.

Nyt puhutaan jo kylmän sodan jälkeisen ajan jälkeisestä ajasta. Ikkunat eivät enää ole samalla tavalla avoinna kuin 1990-luvulla. Venäjä jäi läntisten liittoutumien ulkopuolelle. Niin kuin monta kertaa aikaisemminkin historiassa, Venäjä on toipunut heikkouden tilasta, johon se sen johtaman järjestelmän luhistumisen vuoksi ajautui. Presidentti Vladimir Putin on ottanut elämäntyökseen maansa nostamisen ylös katastrofista, joksi hän kylmän sodan jälkeisiä vuosia on nimittänyt.

Georgian sota, Krimin liittäminen Venäjään ja levottomuudet Itä-Ukrainassa ovat muuttaneet Euroopan turvallisuustilannetta. Geopolitiikkaa voidaan yhä harjoittaa sotilaallisella voimalla.

Samaan aikaan muutamat EU:hun liittyneet itäisen Keski-Euroopan maat haastavat liberaalin demokraattisen demokratian. Ainakin henkisellä tasolla ne ottavat esimerkkiä Venäjästä ja myös Turkista, joka on etääntynyt jo kauas eurooppalaisista arvoista.

Berliinin muuria ei ole ollut kolmeen vuosikymmeneen, mutta nyt rakennetaan jälleen uusia muureja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

EU ei selviä koronakriisistä vain velkaantumalla

Ylipainosta ei varoitella suotta

Valintakokeen ongelmia ei pidä vähätellä

Elämänkoulua koronasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.