FIFA 13:Electronic Arts

X360, PS3, PC, iOS, PS2, PS Vita, PSP, Wii

Sanotaan että jalkapallo on kuningaspeli. Joten on loogista, että FIFA-sarja on ollut urheilupelien kuningas jo useamman vuoden ajan.

Viisi päivää julkaisunsa jälkeen FIFA 13:a myytiin 4,5 miljoonaa kappaletta.

FIFA 12 -edeltäjää meni kaupaksi yli kymmenen miljoonaa, ja uusi versio pistää luultavasti paremmaksi.

No, mikä FIFA:ssa sitten niin viehättää? Se, että se on paras tarjolla oleva virtuaaliversio planeettamme suosituimmasta urheilulajista.

Mutta vaikka jalkapallo ei merkitsisi ihmiselle yhtään mitään, FIFA 13 on silti erinomainen videopeli. Emmehän ne sotapelejäkään siksi pelaa, että haluaisimme päästä sotimaan tai että ihannoisimme sotaa.

FIFA:a ja Electronic Artsin muita urheilupelisarjoja on kritisoitu siitä, että uusi vuosipäivitys muistuttaa yleensä kovasti edeltäjäänsä. Kritiikki ei ole täysin aiheetonta. Mutta emme kai voi olla vihaisia siitä, että entuudestaan mainio muuttuu vielä paremmaksi. Sitä paitsi kenenkään ei ole pakko ostaa uutta vuosipäivitystä.

FIFA:n pääkehityssuunta on ollut kohti realismia. Aikoinaan futisvideopelit päättyivät usein lopputulokseen tyyliin 12–16. FIFA 13:ssa jokainen maali vaatii työtä ja suunnittelua, ja siksi loppuluvut ovat todellisen elämän tasoa. Jos eivät ole, pelaat liian helpolla tai hankalalla vaikeustasolla.

Pelaaminen ei ole ollut pelkkää maalin tekemistä enää aikoihin. Puolustus on puolet ottelusta. Konetta vastaan pelatessa tekoäly pohtii tulevia tilanteita aina kaksi syöttöä eteenpäin.

Pikkujutuista syntyy suurempi kokonaisuus. Aiemmin näytti silti kuin pallo olisi kuminauhalla kiinni pelaajan jalassa. Tätä ei enää tapahdu. Esimerkiksi syöttäessä ei riitä, että vain painaa syöttönappia. Huomioon pitää ottaa esimerkiksi syöttäjän, vastaanottajan ja vastustajien kulkusuunta ja sijainti, tasapaino ja syötön kovuus.

Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, ja hetken siltä tuntuukin. Kaiken mahdollisen hienosäädön ja kontrollointimahdollisuuksien opettelu vie aikaa, mutta peruspelaamisen oppii nopeasti.

Uusi Matchday-ominaisuus limittää videopelin ja todellisuuden toisiinsa. Jos huippuseuralla menee huonosti, se näkyy myös pelissä.

Pelimuotoja ja valintoja on todella paljon; niin paljon, että niistä tulee aluksi jopa stressiä. Jos jostakin kumman syystä konsolia ei ole aiemmin tullut kytkettyä nettiin, FIFA 13 on erinomainen syy se tehdä. Syitä on nyt paljon muitakin kuin se perinteinen kaksinpeli netin kautta kaveria vastaan.

FIFA 13 lähentelee urheilupelinä täydellisyyttä. Tämä juttu tosin koskee pelin X360-, PS3- ja PC-julkaisuita. Muihin versioihin on jouduttu tekemään kompromisseja teknisten rajoitusten vuoksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.