Faktaa vai fiktiota?

Tutkija ja aktiivinen vasemmistoliittolainen poliitikko Anna Kontula on aiheuttanut tuoreella kirjallaan omituisen mylläkän. Kontulan kirjassa väitetään, että tunnettu poliitikko olisi raiskannut tuntemansa nuorehkon naisen. Kontula on täsmentänyt, että väitetty raiskaaja on istuva kansanedustaja.

Tiedotusvälineet ovat onnistuneet selvittämään väitettyä tapausta pitemmälle. Perjantain Hufvudstadsbladet kertoo, että poliisi on tutkinut epäiltyä rikosta, joka tapahtui erään eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä kesällä 2007. Poliisi kuitenkin keskeytti tutkimuksensa ja asiakirjat on julistettu salaisiksi.

Eduskunnan käytävillä puhutaan jo nimillä. Hufvudstadsbladet on kysynyt kommenttia yhdeltä kansanedustajalta, jonka nimeä käytävillä on kuiskittu. Kirja ei käsittele minua, oli vastaus.

Tilanne on hankala mieskansanedustajille. Juridisesti asia on selvä: ketään heistä ei epäillä raiskauksesta. Yhtäkään heistä ei ole syytetty eikä tuomittu. Poliisitutkintaa ei ole menossa. Poliittisesti ja ennen kaikkea inhimillisesti tilanne on kuitenkin hankala ja raskas.

Onko väitetty raiskaus todella tapahtunut, sen tietävät vain mahdollinen uhri ja teon tekijä. Mahdollista on, että heilläkin on asiasta erilainen ja vilpitön näkemys.

Jokainen raiskaus on rikos, josta pitää rangaista. Nimettömät väitteet ovat kuitenkin vakavia sen vuoksi, että niiden todenperäisyyttä on mahdoton selvittää. Silti ne ruokkivat epäilyjä ja epäluottamusta, jotka kohdistuvat moneen ihmiseen. Kontulan olisi pitänyt ennen väitteitään harkita myös tätä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.