Faktaa vai fiktiota?

Tutkija ja aktiivinen vasemmistoliittolainen poliitikko Anna Kontula on aiheuttanut tuoreella kirjallaan omituisen mylläkän. Kontulan kirjassa väitetään, että tunnettu poliitikko olisi raiskannut tuntemansa nuorehkon naisen. Kontula on täsmentänyt, että väitetty raiskaaja on istuva kansanedustaja.

Tiedotusvälineet ovat onnistuneet selvittämään väitettyä tapausta pitemmälle. Perjantain Hufvudstadsbladet kertoo, että poliisi on tutkinut epäiltyä rikosta, joka tapahtui erään eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä kesällä 2007. Poliisi kuitenkin keskeytti tutkimuksensa ja asiakirjat on julistettu salaisiksi.

Eduskunnan käytävillä puhutaan jo nimillä. Hufvudstadsbladet on kysynyt kommenttia yhdeltä kansanedustajalta, jonka nimeä käytävillä on kuiskittu. Kirja ei käsittele minua, oli vastaus.

Tilanne on hankala mieskansanedustajille. Juridisesti asia on selvä: ketään heistä ei epäillä raiskauksesta. Yhtäkään heistä ei ole syytetty eikä tuomittu. Poliisitutkintaa ei ole menossa. Poliittisesti ja ennen kaikkea inhimillisesti tilanne on kuitenkin hankala ja raskas.

Onko väitetty raiskaus todella tapahtunut, sen tietävät vain mahdollinen uhri ja teon tekijä. Mahdollista on, että heilläkin on asiasta erilainen ja vilpitön näkemys.

Jokainen raiskaus on rikos, josta pitää rangaista. Nimettömät väitteet ovat kuitenkin vakavia sen vuoksi, että niiden todenperäisyyttä on mahdoton selvittää. Silti ne ruokkivat epäilyjä ja epäluottamusta, jotka kohdistuvat moneen ihmiseen. Kontulan olisi pitänyt ennen väitteitään harkita myös tätä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.