Fanipostia hallitukselle

P ääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat käytännössä laittaneet pisteen spekulaatioille Lääkelaitoksen sijoituspaikasta.

Siitä huolimatta ratkaisua yritetään kammeta nurin kaikin keinoin. Lobbaus on ollut niin tehokasta, että valtakunnallisetkin mediat ovat menettäneet täysin kykynsä käsitellä asiaa objektiivisesti. Artikkelitoimittajamme Hannu Virtasen kirjoitus torstain Savon Sanomissa osui naulan kantaan.

Kuopio on erinomainen paikka uudelle lääkealan keskukselle. Täällä on kansainvälisestikin merkittävä osaamiskeskittymä. Synergiahyödyt ovat selviä. On hölmöä etsiä vastakkaisia perusteluja, kun oikeasti on kysymys siitä, että pääkaupunkiseutu haluaa kahmia kaiken ja siitä, että Lääkelaitoksen henkilökunta ei vain halua lähteä Kuopioon.

Jälkimmäinen perustelu on itseasiassa paras. Se on rehellinen. Eikä ole mitään syytä vähätellä sitä, millaisen huolen siirto henkilökunnalle aiheuttaa: kodit, puolisoiden työpaikat sekä lasten koulut ja kaverit ovat pääkaupunkiseudulla.

Mutta sellainen show ja dramatisointi, jota nyt on nähty, on turhaa. Esimerkiksi ylijohtaja Hannes Wahlroosin eroilmoitus tuntuu ylireagoinnilta. Hänen perustelunsa kumisevat onttouttaan.

Tuon esityksen jälkeen on vain hyvä, että ylijohtaja vaihtuu. Niin olisi luultavasti joka tapauksessa käynyt, sillä virka oli tarkoituskin laittaa uudelleen hakuun. Wahlroosille ei lueta suositukseksi sitä, että hänen aikanaan Lääkelaitos on taantunut lähinnä apteekkiasioiden virastoksi.

Wahlroosin, jos kenen, olisi toivonut näkevän suuremman kokonaisuuden. Onhan hän väitellyt Kuopiossa.

Vanhasen hallitus on toiminut niin kuin on ohjelmassaan linjannut: muutakin kehitetään kuin pääkaupunkiseutua. Vaikka tässä ammatissa pääsee arvostelemaan poliitikkoja, niin monissa asioissa Vanhasen porvarihallitusta on pakko fanittaa.

Olemme historiallisten haasteiden edessä. Tilanne, joka uhkaa kansantalouttamme, ei ole omaa syytämme. Tarvitsemme juuri nyt hallitusta, jolla on näkemystä, kykyä ja halua toteuttaa viisasta politiikkaa. Tarvitsemme toimintakykyisen hallituksen, joka näkee kauemmaksi kuin seuraavaan turhaan välikysymykseen saakka.

Onneksi näyttää siltä, että meillä on sellainen.

Pääministerin lanseeraama "kolmas tie" on rohkea, valtiomiesmäinen veto. 1900-luvun historiasta löytyy paljon esimerkkejä siitä, miten valtion elvytyspaketeilla on annettu piristysruiske kansantaloudelle. Ehkä ne eivät ole aina onnistuneet käynnistämään talouden rattaita niin tehokkaasti kuin on toivottu, mutta onpahan ainakin infraa saatu kuntoon ja ihmisille töitä.

Vanhasen ehdotusta on jo verrattu Jugoslavian Titon kolmanteen tiehen, Rooseveltin New Dealiin ja jopa Neuvostoliittoon, mutta yhtäläisyyksien etsiminen on pelkkää akateemista näpertelyä, jolla tätä taantumaa ei kukisteta.

Vanhasen ja Kataisen tapa johtaa talouspolitiikkaa on ihailtavaa. Hallituksen avaukset tulevat yleensä sopivaan aikaan. Hyvää on myös se, etteivät ne ole jääneet pelkästään ideatasolle: hallituksella on ollut kyky toimia ripeästi.

Nyt olisi tärkeätä, ettei Vanhanen vie ohjelmaansa eteenpäin pelkästään kepulaisena ratkaisuna.

Jos tavoite on houkutella eduskunta ja yksityinen pääoma mukaan kymmenien miljardien ja kymmenen vuoden elvytykseen, taakse on saatava laaja konsensus sekä paljon konkretiaa - ja nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.