Farssi varoitusteksteistä

Alkoholijuomapakkauksiin tulevista varoitusmerkinnöistä on syntynyt aikamoinen farssi. Ensin ne päätettiin panna pakkauksiin ensi vuoden alusta ja sitten niistä päätettiin luopua.

Syksyllä peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) teki päätöksen varoitusteksteistä, joista merkintöjä valmistellut työryhmä oli saanut viilatuksi kompromissiesityksen. Sen mukaan alkoholipakkauksiin olisi tullut ensi vuoden alusta merkintä: "Varoitus: Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi". Työryhmä oli erimielinen lähes kaikesta.

Ehdotus piti kierrättää EU:n komissiossa, joka ilmoitti, että Suomen varoitusmerkinnät ovat EU:n normien vastaisia. Alkoholijuomien varoitusmerkintä voi tulla uudelleen ajankohtaiseksi, kun EU:n komission, jäsenvaltioiden ja sidosryhmien selvitys aiheesta on valmistunut.

Tällainen poukkoilu kuvaa suomalaista alkoholipolitiikkaa. Näperrellään joutavien tekstien kanssa, kun pitäisi nähdä koko alkoholipolitiikan epäonnistuminen. Kuinkahan monta turhaa tuntia tyhjiin raukeavan varoituksen hieromiseksi jouduttiin istumaan? Uskoiko joku tosissaan sen tehoon? Tuskinpa monikaan janoinen olisi ostoksilla ollessaan kääntynyt ympäri tai jättänyt ostamansa pullon avaamatta luettuaan varoitustekstin.

Alkoholihaittojen torjunnassa varoitusmerkintöjä tehokkaampaa on täsmävalistus ja ennen muuta alkoholiveropolitiikka. Lisäksi tarvitaan erityyppisiä tukitoimia alkoholista vieroitukseen. Alkoholihaitat on otettava tosissaan, sillä ne ovat kuolinsyytilastoissa kovassa nousussa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.