Farssi varoitusteksteistä

Alkoholijuomapakkauksiin tulevista varoitusmerkinnöistä on syntynyt aikamoinen farssi. Ensin ne päätettiin panna pakkauksiin ensi vuoden alusta ja sitten niistä päätettiin luopua.

Syksyllä peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) teki päätöksen varoitusteksteistä, joista merkintöjä valmistellut työryhmä oli saanut viilatuksi kompromissiesityksen. Sen mukaan alkoholipakkauksiin olisi tullut ensi vuoden alusta merkintä: "Varoitus: Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi". Työryhmä oli erimielinen lähes kaikesta.

Ehdotus piti kierrättää EU:n komissiossa, joka ilmoitti, että Suomen varoitusmerkinnät ovat EU:n normien vastaisia. Alkoholijuomien varoitusmerkintä voi tulla uudelleen ajankohtaiseksi, kun EU:n komission, jäsenvaltioiden ja sidosryhmien selvitys aiheesta on valmistunut.

Tällainen poukkoilu kuvaa suomalaista alkoholipolitiikkaa. Näperrellään joutavien tekstien kanssa, kun pitäisi nähdä koko alkoholipolitiikan epäonnistuminen. Kuinkahan monta turhaa tuntia tyhjiin raukeavan varoituksen hieromiseksi jouduttiin istumaan? Uskoiko joku tosissaan sen tehoon? Tuskinpa monikaan janoinen olisi ostoksilla ollessaan kääntynyt ympäri tai jättänyt ostamansa pullon avaamatta luettuaan varoitustekstin.

Alkoholihaittojen torjunnassa varoitusmerkintöjä tehokkaampaa on täsmävalistus ja ennen muuta alkoholiveropolitiikka. Lisäksi tarvitaan erityyppisiä tukitoimia alkoholista vieroitukseen. Alkoholihaitat on otettava tosissaan, sillä ne ovat kuolinsyytilastoissa kovassa nousussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.