Farssi varoitusteksteistä

Alkoholijuomapakkauksiin tulevista varoitusmerkinnöistä on syntynyt aikamoinen farssi. Ensin ne päätettiin panna pakkauksiin ensi vuoden alusta ja sitten niistä päätettiin luopua.

Syksyllä peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) teki päätöksen varoitusteksteistä, joista merkintöjä valmistellut työryhmä oli saanut viilatuksi kompromissiesityksen. Sen mukaan alkoholipakkauksiin olisi tullut ensi vuoden alusta merkintä: "Varoitus: Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi". Työryhmä oli erimielinen lähes kaikesta.

Ehdotus piti kierrättää EU:n komissiossa, joka ilmoitti, että Suomen varoitusmerkinnät ovat EU:n normien vastaisia. Alkoholijuomien varoitusmerkintä voi tulla uudelleen ajankohtaiseksi, kun EU:n komission, jäsenvaltioiden ja sidosryhmien selvitys aiheesta on valmistunut.

Tällainen poukkoilu kuvaa suomalaista alkoholipolitiikkaa. Näperrellään joutavien tekstien kanssa, kun pitäisi nähdä koko alkoholipolitiikan epäonnistuminen. Kuinkahan monta turhaa tuntia tyhjiin raukeavan varoituksen hieromiseksi jouduttiin istumaan? Uskoiko joku tosissaan sen tehoon? Tuskinpa monikaan janoinen olisi ostoksilla ollessaan kääntynyt ympäri tai jättänyt ostamansa pullon avaamatta luettuaan varoitustekstin.

Alkoholihaittojen torjunnassa varoitusmerkintöjä tehokkaampaa on täsmävalistus ja ennen muuta alkoholiveropolitiikka. Lisäksi tarvitaan erityyppisiä tukitoimia alkoholista vieroitukseen. Alkoholihaitat on otettava tosissaan, sillä ne ovat kuolinsyytilastoissa kovassa nousussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.