Fennovoima huojuu edelleen

Ydinvoimalahankkeen tämänhetkisestä tilasta kertoneen tiedotteen otsikko oli torstaina jos ei yliampuva, niin ainakin hyvin optimistinen: ”Fennovoima etenee kohti laitostoimitussopimuksen allekirjoitusta”.

Kovin voimakkaasta etenemisestä ei voi puhua, sillä Fennovoima ilmoitti omistajansa eli Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaista joka neljännen päättäneen luopua Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta.

Jäljelle jäi toki vielä 45 osakasta, mutta niidenkin sitoutuminen jatkoon on ehdollinen. Siksi on sanottava, että Fennovoima huojuu edelleen.

Jos ehdollisuus poistuu Rosatomin ja Fennovoiman neuvottelujen seurauksena ja kaikki 45 pitävät edelleen kiinni osakkuudestaan, ydinvoimalan tuotannosta on varattu vasta 84 prosenttia. Siitä Rosatomin osuudeksi on suunniteltu 34 prosenttiyksikköä.

Luopujista yhdeksän on energiayhtiöitä. Loppukäyttäjäomistajista merkittävimpiä luopujia ovat Bolidenin Harjavallan kuparisulatto ja Kokkolan sinkkitehdas, koneenrakennusterästen valmistaja Ovako, sekä Iisalmessakin toimiva valimoyhtiö Componenta. Jo aiemmin kelkasta ovat hypänneet pois Atria ja S-ryhmä sekä Kuopion Energia, joka etsii kuumeisesti ostajaa Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeilleen. Ostajia ei ole näkynyt, ei kuulunut.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.