Fennovoimaa Kuopioon

Olisi luullut, että Suomen kolmas ydinvoimaloiden rakentaja Fennovoima olisi sijoittanut ensimmäisen voimalansa Perämeren pohjukkaan Simoon, koska se olisi ollut siellä lähellä maan suurinta sähkösyöppöä, Outokummun Tornion terästehdasta.

Toisin kävi. Lähinnä halvempiin rakennuskustannuksiin vedoten voimala päätettiin sijoittaa alemmaksi Perämeren rannikolle Pyhäjoelle, Raahen ja Kokkolan välimaastoon. Raskasta, runsaasti energiaa tarvitsevaa teollisuutta löytyy myös näistä molemmista kaupungeista.

Fennovoiman päätös on Pyhäjoelle ja koko Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulle valtaisa taloudellinen piriste samaan tapaan kuin oli aikanaan Rautaruukki Raahen seudulle. Rakennusaikana avautuu yhtiön mukaan kolme, neljä tuhatta työpaikkaa. Investoinnin lopullista hintaa ei tiedä kukaan, mutta puhutaan kuitenkin miljardeista ja taas miljardeista.

Paikkapäätöksen jälkeen Fennovoima aikoo toimia ripeästi. Mahdolliset rakentajat on jo katsottu: joko ranskalainen Areva tai japanilainen Toshiba. Tarjouspyynnöt lähtevät heti ensi vuoden alussa. Historia on kuitenkin opettanut, että ydinvoimaloitten rakentamisessa tulee vastaan mutka toisensa perään. Olkiluodossakin ollaan kolme, neljä vuotta aikataulusta jäljessä. Parhaimmassa tapauksessa Pyhäjoelta alkaisi virrata uutta ydinsähköä ehkä joskus 2020-luvun alkupuolella.

Savossa Fennovoiman ratkaisut heijastuvat erityisesti kuopiolaisten arkiseen elämään. Kaupunki on yksi ydinvoimayhtiön osakkaista 1,25 prosentin osuudella. Vaikka prosentti on pieni, niin sen myötä saatava sähkö vastaa kuitenkin noin yhtä neljäsosaa kuopiolaisten tämänhetkisestä kulutuksesta.

Jos ja kun Pyhäjoen voimala on aikanaan valmis, Kuopio on periaatteessa omavarainen sähköenergian tuotannossa ja näin vapaa markkinain heilahteluista. Ydinsähköllä on Kuopiossa myös vastustajansa, joten lähivuosina on luvassa vielä monta värikästä keskustelua kaupunginvaltuustossa ja julkisuudessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.