Fimeaa suurempi vääntö

Lääkelaitos Fimean siirtämisestä Kuopioon väännetään edelleen täysillä. Lähes koko taistelun ajan vaihtoehtoja on ollut todellisuudessa vain kaksi - joko toimintojen siirtäminen Kuopioon tai koko päätöksen purkaminen.

Vasta nyt on tuotu esiin sellaisia ratkaisumalleja, joista on mahdollista päästä keskustelemaan. Kysymys voisi kuitenkin olla vain aikatauluista ja etätyömahdollisuuksien kartoittamisesta. Sen sijaan sellainen huuhailu, että Kuopio olisi muodollisesti Fimean pääpaikka, vaikka muu toiminta jatkuisi ennallaan, on ammuttava määrätietoisesti alas.

Ennen kuin mitään rakentavaa on mahdollista saada aikaan, olisi kyettävä varmistumaan siitä, ettei kyseessä ole alueellistamista vastustavien juoni tehtyjen päätösten vesittämiseksi "ajan kanssa".

Edellisessä hallituksessa tehtyä alueellistamispäätöstä vastustavat erityisesti Fimean työntekijät pääkaupunkiseudulta. Ajatus Kuopioon muuttamisesta ei miellytä ja se on myös ymmärrettävää. Useimmilla on koko elämä - perhe, ystävät, lasten koulut, harrastukset - pääkaupunkiseudulla. Heidän näkökulmastaan muutto voi tuntua vaikealta. Tämä on todellinen motiivi vastustukselle, ei lääketurvallisuuden vaarantuminen. Esimerkiksi lääketeollisuus on jo ajat sitten hyväksynyt Kuopion, koska Fimean sijoituspaikalla ei ole sille suurta merkitystä.

Fimean nykyinen johto on yrittänyt taiteilla muuttoa vastustavien ja toisaalta hallituksen päätösten ristipaineessa. Fimean johdon ja henkilöstön yhteinen esitys sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle (kok.) kuitenkin osoittaa selvästi, että Fimean johtokin haluaa vesittää muuttosuunnitelmat.

Mistähän mahtoi olla kysymys, kun Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi jäi pois ministeritapaamisesta, jossa oli tarkoitus keskustella asiasta? Rajaniemen harkintakyvyn perään lienee perusteltua kysyä, jos hän pitää maanpuolustuskurssia riittävänä syynä poissaololleen. Vaakakupissa on ollut erittäin merkittävä tosielämän alueellistamispäätös ja toisaalta maanpuolustuskurssi, johon kuuluu muun muassa luentoja ja simuloituja roolipelejä kriisitilanteessa. Kurssilaisilta edellytetään toki lähes sataprosenttista läsnäoloa, mutta tärkeisiin kokouksiin kurssilta pääsee poistumaan.

Ministeriä Rajaniemen temppu ärsytti. Savon Sanomille antamassaan haastattelussa (SS 6.10. 2011) Risikko käytännössä julkisesti määräsi Rajaniemen olemaan paikalla tiistaina Kuopiossa. Risikko myös edellyttää, että tiistaina on löydyttävä ratkaisuja.

Helsingin pään fimealaiset, etelän media ja jotkut eteläsuomalaiset poliitikot kyseenalaistavat lobbauksellaan koko alueellistamispolitiikan logiikan. Onko alueellistaminen mielivaltaa vain silloin, kun jotain ollaan siirtämässä maakuntiin?

Jos Fimea-päätös vesitetään, on seuraavaksi vuorossa liikenteen turvallisuusviraston Trafin alueellistamisratkaisun avaaminen. Lisäksi vuoteen 2015 mennessä yli 4 000 valtion työpaikkaa on määrä siirtää pääkaupunkiseudulta maakuntiin. Pitääkö kaikki tehdyt päätökset miettiä Fimean jälkeen uusiksi?

Hallituksella ei kaiken järjen mukaan ole minkäänlaista mahdollisuutta pyörtää tai edes loiventaa Fimea-ratkaisua. Vaihtoehtona on aluepolitiikan linjan kadottaminen sekä ministerin ja koko hallituksen arvovallan romahtaminen.

Ja kysymys on vieläkin suuremmasta asiasta kuin Fimeasta ja alueellistamisesta. Kysymys on siitä, voiko pieni äänekäs edunvalvontaryhmä jyrätä demokraattisesti ja parlamentaarisesti valitun eduskunnan ja hallituksen?

Aluepolitiikan onnistuminen on Suomen kansainväliselle menestymiselle, kehittymiselle ja kansalaisten hyvinvoinnille tärkeätä. Alueellistamisia on pakko tehdä.

Päätökset ovat olleet kritiikistä huolimatta pääsääntöisesti hyviä ja niillä on ollut suuri merkitys maakunnissa. Virheitäkin on toki tapahtunut, mutta useimmat niistä on tehty silloin, kun maakunnista on siirretty toimintoja pääkaupunkiseudulle tai toisiin maakuntiin. Yleensä näiden ratkaisujen taustalta löytyy huonoa valmistelua, poliittista suhmurointia ja nurkkakuntaista itsekkyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.